Életmód

Az örök díva, akiről rózsát is elneveztek

youtube
youtube
Minden idők egyik legsikeresebb női előadója, és az egyetlen az első tízben, aki nem a pop és a rock and roll műfajában szerzett elismerést.

Az idén 80 éves Barbra Streisand ahány csodálót, annyi ellenséget is szerzett magának a pályafutása során. A karrierje elejétől fogva nagyon fontos volt számára, hogy maga rendelkezzen a művészetével.

Már 21 évesen is eltökélt és céltudatos volt.

Őszintén hiszem, hogy bármi lehet belőlem. Lehetek festő, ballett-táncos, író vagy akár egy jó cowboy. Tudom, hogy ez kissé pimaszul hangzik, de így érzem. Nincs rosszabb annál, ha nem nagyban, sőt óriásiban gondolkodik az ember.

Rögtön első filmje után átvehette a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat, bár nem egyedül: az elismerés történetében 1969-ben először hirdettek két győztest a kategóriában, a másik aranyszobrocskát Katharine Hepburn kapta – írja a Papageno. Elindult önálló tévéműsora is, amely annyira sikeres volt, hogy a CBS vezetői művészi szempontból szabad kezet adtak neki.

  • Pályafutása egyre magasabbra ívelt, játszott komédiában (Mi van doki, A bagoly és a cicababa), musicalben (Hello Dolly!) és drámai alkotásokban is. Az Ilyenek voltunk és a Csillag születik betétdalait természetesen ő énekelte, az utóbbiért kapta 1976-ban második Oscar-díját – érdekesség, hogy az Evergreen című számot ő is komponálta, így az első Oscar-díjas női zeneszerző is lett. Énekesnőként is sikert sikerre halmozott, szinte nincs is olyan lemeze, amelyből egymillió példánynál kevesebb kelt volna el.

  • 1983-ban sikerrel mutatkozott be rendezőként is, majd 1991-ben újra a kamera másik oldalára állt, Hullámok hercege című alkotását hét kategóriában jelölték Oscarra, de a Bárányok hallgatnak elvitte előle a díjakat.
  • Az élő fellépésektől ódzkodott, mert nem sikerült lámpalázát levetkőznie, és amikor 1967-ben a Central Parkban egy koncerten elfelejtette a szöveget, évtizedekig nem lépett pódiumra. Legközelebb 1994-ben szánta rá magát erre, és az érdeklődés akkora volt, hogy a jegyárusítást vasárnapra kellett tenni, nehogy a beérkező ötmillió hívás megbénítsa a telefonrendszert. A koncertkörút bevételét a jótékonysági célokat bőkezűen támogató énekesnő az AIDS elleni harcra és más emberbaráti célokra ajánlotta fel. Persze van miből adakoznia, a szórakoztatóipar tíz leggazdagabb előadója közé tartozik, tiszteletére múzeumot is nyitottak, és rózsát neveztek el róla.

A legtöbb eladott albummal bíró női előadóművészeként és minden idők egyik legnagyobb énekesnőjeként számon tartott Streisand eredetileg nem a hangjával kívánt érvényesülni.

Úgy voltam vele, hogy ha nem hagyják, hogy színésznő legyek, semmi nem akadályozhat meg abban, hogy kiabálással – énekléssel – fussak be. Bárki tud hangokat kiadni.

  • Eddig mintegy 150 millió lemezt adott el, amivel minden idők egyik legsikeresebb női előadója, és az egyetlen az első tízben, aki nem a pop és a rock and roll műfajában boldogult. Vitrinjében a két Oscar-díj mellett tíz Grammy-díj, öt Emmy-díj és egy Tony-díj sorakozik, így azon nagyon kevesek egyike, akik magukénak mondhatják a film, a zene, a színpad és a televízió legrangosabb kitüntetését. Emellett van még kilenc Golden Globe-díja is.

Nem meglepő, de mint ahogyan a művészvilágban már többek nevéről neveztek el virágot, így nem meglepő, hogy ma már létezik Barbra Streisand az intenzív illatú, rózsaszín teahibrid rózsa. Illatos, nagyvirágú, különleges színű fajta, melyhez a rózsakedvelő színésznő a nevét adta. Olyan virágágyak kialakítása, melyben a rózsák nem a virágtömegükkel, hanem szép formájukkal díszítenek. Vágott virágnak is alkalmasak.

Természetesen nem Streisand az egyetlen névadó, további 16 hírességről elnevezett virágról is olvashatunk, melyek között szerepel Audry Hepburrn, Elizabeth Taylor, Julio Iglesias vagy Grace Kelly.

Kapcsolódó
Audrey Hepburn: maga volt a stílus, a jóság, a nagybetűs nő
Ma lenne 93 éves. Gondolatai, bölcsességei ma is sokakat inspirálnak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik