Életmód

Pali bácsi, az utolsó tiszta vérű somogyi juhász

facebook/szennai skanzen
facebook/szennai skanzen
72 évesen gyakran manapság is gyalogol napi húsz kilométert a nyáj legeltetésekor.

Somogysárd határában Kiss Pali bácsi a tanyáján egykor kétezer juhot is ellátott feleségével, ám napjainkban csupán a töredékét terelgeti, írta a Sonline.

Kapcsolódó
Nomádként élő székely pásztorok a csíksomlyói hegynyeregben
A nyári időszakban juhnyájak sokaságát felügyelik.

Pali bácsinak és feleségének az összes felmenőjük juhász volt. Az idős ember ezért mondja magát az utolsó tiszta vérű somogyi juhásznak, feleségét pedig tiszta vérű juhászlánynak.

Egykor nagy becsülete volt a juhásznak, tisztelték

– mondta a portálnak Pali bácsi, hozzáfűzve: akik napjainkban juhokkal foglalkoznak, rendszerint nem juhászok, csak alkalmazottak egy juhtartó gazdánál.

Kiss Pál hetvenkét évesen is gyakran napi húsz kilométert gyalogol a legeltetéskor, előfordul azonban, hogy csupán öt kilométert vállal szamarával, de azt olyan menetfelszerelésben, ahogy ősei is tették.

facebook/szennai skanzen

Málhát teszek a szamár hátára, minden benne van, ami kellhet a nap során. Két zsák arra szolgál, hogy az út közben született bárányokat bele teszem, így a csacsi hozza őket

– említette az öreg juhász, aki bevallása szerint egyre kevesebbet bír, de orvoshoz sem lehet csak úgy elmenni, a jószágokat nem hagyhatja sokáig egyedül.

Az öregúr rendszerint hajnali négykor hazamegy, együtt reggelizik fél kilenckor a feleségével, aki ebédet mindig készít neki. Ám ha az asszonynak be kell mennie a városba, rendel egy pizzát.

A futár kihozza ide, mert én nem bírom diétás koszton

– árulta el az idős úr.

facebook/szennai skanzen

Kiss Pál féltő gonddal őrzi a nagyapjától örökölt, 1937-ben készült szűrt, ám van sajátja is.

Most csináltattam egy újat, mert a régi már nagyon elhasználódott. Amikor fúj a szél, csak leheveredem rá, az ujját, meg a tarisznyát a fejem alá hajtom, és úgy alszom. Éjjel gyakran énekelek a bárányoknak, hogy ne rebegjenek a holdvilágban

– vallott munkájáról az utolsó tiszta vérű somogyi juhász.

Kapcsolódó
Hungarikum, melynek fő értéke a fejében és a szívében lakozik
Ha kell, órákon át képes egy helyben feküdni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik