Életmód

Végveszélyben a hagyományos magyar juhászat

A szakma egykor apáról-fiúra szállt az alföldi családokban.

Hagyományőrző juhászok találkoznak a hétvégén Hódmezővásárhelyen, a XXVI. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében.

Rövid időn belül eltűnhet a klasszikus értelemben vett juhász szakma, helyettük a családi gazdaságok tagjai egymás között felosztva végzik majd el a juhász munkakör feladatait.

Egykor a juhtartás és tenyésztés munkája, az állatok kihajtása, legeltetése és ellátása apáról-fiúra szállt az alföldi családokban.

Juhász 1936-ból – Fotó: Fortepan/Szilágyi Marianna

Eredeti formájában mára csupán a hagyományőrzésben maradt meg a klasszikus juhászat, a szakma teljesen átalakult. Régen a munka az állatok kihajtásából, legeltetéséből és napi ellátásából állt, ma már a gazdák feladatköre összetettebb, ráadásul a munka struktúrája is megváltozott.

Az ország juhásztalálkozóját idén május 11-én, Hódmezővásárhelyen rendezik meg az Alföldi Állattenyésztési Napokon. A rendezvénnyel a szervezők szeretnének a figyelmet ráirányítani a juhász szakma nehéz helyzetére.

Magyarországon az utolsó tradicionális juhász-képzések a ‘80-as ‘90-es években megszűntek. Azóta a juhtenyésztéssel és tartással kapcsolatban felnőttképzéseket szerveznek csupán, ezek célja már nem a hagyományos munkakör tovább örökítése, így félő, hogy végleg eltűnik ez a szép mesterség.

Az utolsó tradicionális juhászok mellett a hétvégén az országból közel ezer juhtenyésztő is részt vesz majd az eseményen.

Kiemelt kép: MTI/EPA/Valentin Flauraud

Nem csak a népmesékben él a pásztorok ősi mestersége
A pásztorkodás nem kiveszett szakma, hanem napjainkban is élő, évszázados hagyományokon alapuló munka.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik