Életmód

Ezt kell tenni, ha toklász kerül a kutyába

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Cselekedni kell, mert komoly fájdalommal járhat.

A toklász vagy egérárpa egy megszáradt, búzakalászszerű termés. Tavasztól késő őszig találkozhatunk vele az út szélén, erdőn, mezőn, elhanyagolt területen. Látszólag ártalmatlan, de a kutyák bőrebe jutva fájdalmakat okozhat kedvencünknek.

Kapcsolódó
Minden harmadik kutyát azért viszik vissza a menhelyre, mert túl sokat ugat
Vannak, akik örökbefogadás előtt egy órát sem töltenek egy menhelyi kutyával.

Szinte lehetetlen észrevenni, ha megkapaszkodott. A hegyes végű, kemény szálakkal védett toklász alakjából adódóan úgy viselkedik, mint egy nyílhegy. Nem tud másfelé haladni, mint befelé, így miután a bőrhöz tapadt, egyre mélyebbre hatol, végül elindul az eb testében a vándorlása, súlyos gyulladást és egyéb egészségügyi bajokat okozva. Sokszor a gyakorlott állatorvosoknak is nehézséget okoz megtalálni, ha már bekerült a bőr alá – írja Az én kutyám.

Ideális esetben ki kellene irtani a növényt az udvarunkból, így megelőzhetjük a bajt. De ha máshol is sétálunk, akkor megelőzni nem tudjuk, de mielőbb kezelni kell a problémát, azaz meg kell szabadulni a terméstől.

Így ismerhető fel, ha toklászt szedett össze a kutya

Fülbe kerülő toklász

A fülbe kerülve eljuthat egészen a dobhártyáig, ami a hallás elvesztéséhez is vezethet. Észrevehetjük, ha a kutyus féloldalasan tartja a fejét, rázza, vakarja. Ha beljebb jut a hallójáratban, akkor egyre nagyobb fájdalmai lehetnek az állatnak.

Tappancsba szúródó toklász

A tappancsba szúródott toklászt jelezheti, ha láthatóan fájlalja, nyalogatja az állat a lábait. Ez azonban nem tesz jót neki, mert akár beljebb is tuszkolhatja a termést, így még nehezebb lesz kiszedni, tovább tart a gyógyulási idő.

Toklász a szemben vagy az orrban

Szembe jutva hunyorog, könnyezik az állat, később kötőhártya-gyullladás is lehet belőle, orrba kerülve akár orrvérzésig tartó tüsszögés jelezheti a problémát.

Minden esetben vigyük állatorvoshoz, hogy szakszerűen és teljes körűen legyen eltávolítva a toklász!

Kapcsolódó
A kutyák is tudnak féltékenyek lenni
A kutatás során a vizsgált kutyák megpróbáltak a tulajdonos és a potenciális rivális közé furakodni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik