Életmód

Olyan népszerű fürdők zárhatnak be, mint a hévízi vagy a hajdúszoboszlói

MTI/Czeglédi Zsolt
MTI/Czeglédi Zsolt

Az energiaárak emelkedése és a vendégszám visszaesése miatt akár a magyarországi fürdők fele is bezárhat ősztől a jövő év első feléig, erről beszélt Kántás Zoltán, a Magyar Fürdőszövetség elnöke az InfoRádióban.

Olyan népszerű helyekre is lakat kerülhet ideiglenesen, mint a hévízi, a harkányi, a hajdúszoboszlói vagy a gyulai fürdő

– jelentette ki.

Mint fogalmazott, amellett, hogy megnőttek az energiaárak, jelentős vendégforgalom-visszaeséssel is számolni kell, utalt Kántás Zoltán arra, hogy a Magyarországtól keletre fekvő országokból sokan éltek a hazánkban hozzáférhető gazdag fürdőlehetőségekkel. Az utóbbi hónapokban 20-50 százalékos volt a látogatószám-csökkenés a várthoz képest.

A költségek növekedése pedig nem áll meg, ezért Kántás Zoltán úgy véli, jelentős kockázatot vállal, aki tovább üzemelteti fürdőjét a korábbi módon.

Kapcsolódó
Bezár a balatonboglári uszoda a megemelkedett energiaárak miatt
Ugyanilyen okból ősszel a helyi sportcsarnokra is lakat kerül.

2022 augusztusában, hogy tisztább legyen a kép, a fürdőszövetség kérdőíves kutatást is végzett, amiből az derült ki, hogy nem túlzottan kecsegtető a helyzet.

Szeptembertől a fürdők túlnyomó többsége szükségesnek látja szolgáltatások drasztikus korlátozását, ami tovább fokozhatja a kereslet, és így a bevétel csökkenését. A felmérés azt is visszaigazolta, hogy a fürdők harmada vagy 50 százaléka bezárásra kényszerül a következő év első feléig”

– vont mérleget.

Hogy a nagyobb vagy a kisebb fürdők vannak-e inkább veszélyben, arról azt mondta, ennél fontosabb kérdés, hogy ha sorvad a fürdők színvonala, az felbecsülhetetlen károkat okoz a turizmus egészének is.

Azok szenvednek majd leginkább, amely fürdőhelyeket a Kisfaludy Turisztikai Programban jelentős pénzből felújították.

Kollégákkal való egyeztetés után úgy látjuk, veszélyben van Hévíz, Bük, Sárvár, Debrecen, Hajdúszoboszló, Nyíregyháza, Harkány, Gyula, hogy csak a legnagyobbakat említsem, de nyilván mindenhol gőzerővel azon dolgoznak, hogy a folyamatos működés feltételeit biztosítsák

– mondta.

Úgy látja, a túlélés záloga lehet, ha egy-egy helyen sikeresen váltak le a földgázról, vagy a gázra és a villamosáramra vonatkozó szerződéseik a következő évben is érvényesek.

A bezárások szerinte várhatóan átmenetiek lehetnek majd, de sokat segíthet, hogy a fürdőszövetségnek időpontja van Horváth Péterhez, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezetőjéhez, akihez konkrét javaslatokkal érkeznek majd.

Ársapka alkalmazását fogjuk javasolni, ez alatt azt értjük, hogy hasonlóan a lakossággal szemben alkalmazott piaci árhoz, ezt kellene alkalmazni a fürdőszektorban is. És soha ilyen esély még nem kínálkozott a fürdők kedvezményes áfakörbe sorolására, a fürdők energetikai korszerűsítésére

– sorolta Kántás Zoltán.

A hajdúszoboszlói Hungarospa közleménye

A Hungarospa saját honlapján közleményben tudatta, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Hungarospa Hajdúszoboszlói Zrt. nem tervez bezárást.

 

Valóban lesznek olyan szolgáltatások, amelyek leállnak, de ezek a normál szezonális üzletmenet szerint történnek, ahogyan minden másik évben is szokás.

 

A Gyógyfürdő és az Aqua-Palace fedett élményfürdő folyamatos nyitva tartással egész évben üzemel a rezsiköltségek emelkedésének ellenére is.

Kapcsolódó
Nem verték nagydobra, de új gyógyhelye lett Magyarországnak
Egyszer csak új hellyel bővült a gyógyhelyek hazai nyilvántartása.
Olvasói sztorik