Életmód

Elfogyhat az uborka és a paradicsom: élelmiszerhiányra figyelmeztetnek Európában

Pixabay
Pixabay
Az uniós energiaügyi miniszterek brüsszeli közleménye arra figyelmeztet, hogy a földgáz és a villamosenergia árának emelkedése veszélyezteti az élelmiszeripari ellátási láncokat.

Európa országaiban télen áruhiány és jelentős drágulás várható, amely leginkább a zölségeket és a gyümölcsöket érintheti – írta a g7.hu.

Kapcsolódó
Haltrágyán termesztik a primőr zöldségeket Kaposváron
Ezzel a módszerrel fogyatékos embereket alkalmazva minőségi, vegyszermentes zöldségeket tudnak előállítani.

Az európai mezőgazdasági termelők szerint az iparágnak kormányzati segítségre van szüksége, hogy fedezni tudja a megnövekedett energiaköltségeit. A Copa-Cogeca, az uniós mezőgazdasági termelők szervezete, valamint két másik élelmiszer-termelői szövetség azt közölte, hogy egyes tagjaik üzemeket zártak be vagy a termelés csökkentésére kényszerültek.

Pixabay

A szervezetek azért küzdenek, hogy az általuk képviselt iparágak maradjanak ki az Európai Unió által tevezett kvótaalapú elosztás rendszeréből.

A villamosenergia-árak csökkentésére vonatkozó uniós tervek között szerepel a „kötelező keresletcsökkentés”, ami azt jelentené, hogy egy központi mechanizmus alapján dőlne el, mely cégek juthatnának áramhoz és földgázhoz. A  kormányok extranyereség-adót vetnének ki az energiaár-emelkedésen sokat kereső cégekre, a bevételből a háztartások terheit enyhítenék.

Az élelmiszertermelés során a műtrágyázástól a betakarításon át a hűtésig mindenhol jelentős mennyiségű energiát használnak fel. Emiatt a téli hónapokban számos alapvető zöldségből és gyümölcsből is hiány alakulhat ki, további drágulás mellett.

Pixabay

A várható drágulás az üvegházas termesztés körüli problémákból ered, Svédország legnagyobb paradicsomtermesztője közölte, hogy a megnövekedett energiaárak miatt kihagyja a téli vetést. Hollandiában is tömegével állítják le az üvegházakat, az angliai üvegházakból származó uborka és paprika mennyisége pedig legfeljebb a szokásos mennyiség fele lesz majd.

Kapcsolódó
Környezettudatosan harcolnak az áruházak az élelmiszerpazarlás ellen
Többféle módon harcolnak a pazarlás ellen a nagy üzletláncok.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik