Életmód

Haltrágyán termesztik a primőr zöldségeket Kaposváron

Getty Images
Getty Images
Ezzel a módszerrel fogyatékos embereket alkalmazva minőségi, vegyszermentes zöldségeket tudnak előállítani.

Primőr kápiapaprikákat, paradicsomokat, méretes padlizsánokat kínálnak a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének kertjében., ahol a zöldségeket akvapóniás módszerrel termesztik, írja a sonline.hu.

Minden reggel frissen szedik a vegyszermentesen termesztett zöldségeket. Varga Lászlóné, foglalkozássegítő munkatárs elmondta, van autista, mozgáskorlátozott, értelmi sérült és siket dolgozójuk, akik a halak gondozása mellett a kertészetben vesznek részt. A primőr zöldségeket helyben értékesítik, lehetőség van előrendelést is leadni náluk.

Az akvapóniás termesztést 2015-ben hozták létre kaposvári telephelyükön.

A halak ürüléke miatt tápanyagban gazdag víz keletkezik, amelyet a növények felvesznek

– mondta el Takács Tímea termelésirányító. A két fóliasátorban lévő paprikát, paradicsomot, padlizsánt ezzel öntözik, kísérleti jelleggel erdei szamócát, geránium-dísznövényt termesztenek.

A különleges, környezetbarát módszerrel egy ökológiai kiállításon ismerkedett meg Hegedüs Lajos, a Mozgáskorlátozottak Somogy Megyei Egyesületének elnöke. Olajos Ottó Szentendrén működtetett egy ilyen rendszert, és miután ellátogattak hozzá, arra jutottak, hogy ezzel a módszerrel fogyatékos embereket alkalmazva minőségi, vegyszermentes zöldségeket tudnak előállítani.

Az elnök hozzátette, a termesztőtálcák olyan magasan vannak, hogy kerekesszékből is tudják gondozni a növényeket, a halakat etetni. Önerőből, nyolcmillió forint értékben napelemrendszert építettek ki, így az elektromos áram nagy részét költséghatékonyan tudják biztosítani. A kazánjukat komposzt­tal, rothadt zöldhulladékkal táplálják, amely az akvapóniás házat mínusz öt fokig el tudja látni a hővel, ha ennél hidegebb van, gázfűtéssel rá kell segíteni.

Az esővíz központi ciszternába kerül, amely összekeveredik a halakról leengedett vízzel és csepegtető öntözéssel juttatják ki a fóliákba. Az aszályos időszakban is sikerült folyamatosan táplálniuk a növényeket.

Amit a természet ad, azt megpróbáljuk tartalékolni, felhasználni, egy komplex ökológiai rendszert hoztunk létre, így pedig munkát is tudunk adni és friss, primőr zöldséget a vásárlóinknak

– emelte ki Hegedüs Lajos.

Kapcsolódó
Csempésszünk az étrendünkbe valami különöset, legyen ez a karfiol rizs
Egy kis fantáziával biztosan tányérunk sztárja lesz.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik