Kertünk-Portánk

Itt az ideje a másodvetésnek

Pixabay
Pixabay

Számos olyan zöldségnövényünk van, amely nyári vetéssel még a fagyok előtt szedhetők, mert ugyanolyan rövid tenyészidejűek, mint a tavaszi elővetemények – írta cikkében a Magyar mezőgazdaság.

Azokat a növényeket nevezzük másodnövénynek az adott területen, amelyek egy vegetációs időn belül már egy letermett kultúra helyére kerülnek. Annak érdekében, hogy mindkét növény – azaz a főnövény és a másodnövény is – beérjen, szükségszerű, hogy mindkettő viszonylag gyors fejlődésű, rövid tenyészidejű legyen.

Ezért másodvetésre a hosszú tenyészidejű, vagy a fagyokig termő zöldségek, mint a paprika, paradicsom, padlizsán, cukkini stb. szóba sem jönnek.

Kapcsolódó
Izgalmas nyári lehetőségek a kerti másodvetésre
Uborka, zöldbab, póréhagyma és sárgarépa ültetésével még most is próbálkozhatunk.

Káposzták és karalábék közül is a kisebb méretű, de rövidebb tenyészidejű fajták válhatnak be erre a célra. Egyre nagyobb trend a tépősaláták fogyasztása, melyeknél nem kell megvárni a fejesedét, hanem a levelek folyamatosan szedhetők a tövekről.

Terjedőben lévő újdonság a mizuna (vagy mizume), új keletű magyar nevén mustársaláta, mely 35 napos ciklusokban termeszthető. A keléstől számított ennyi idő elteltével már fogyaszthatjuk pikáns leveleit, majd virágzik és magot is hoz. Mindezt kicsit több mint egy hónap alatt. Egy év alatt akár 4-5 nemzedékét is felnevelhetjük, vagy ha télen ablakban is hajtatjuk, akkor akár 9-12 nemzedék is összejöhet – tehát kiváló növény, mely télen-nyáron friss zöldet biztosít a konyhához.

Pexels

Cékla esetén tárolásra a hosszú tenyészidejű fajtákat, július közepén kell vetni. A rövid tenyészidejű fajták augusztus elejéig vethetők. Fejes salátát, ha augusztus közepén vetünk, még lesz belőle szedhető példányunk a fagyok előtt, ha nem is fejesedik be.

Az őszi és téli retek augusztus közepén, őszi hónapos retek szeptember elején vethető még az évben utoljára. Érdemes lehet még gyors tenyészidejű spenótot például új-zélandi spenótot vetni, mert az a fagyok előtt akár becserepezve bevihető a házba is.

A most vetett snidling is később télire becserepezhető lesz, csak úgy mint több zöldfűszer (bazsalikom, oregánó, rukkola). Az ilyenkor ültetett dughagymából pedig őszre zöldhagymánk lesz…

Kapcsolódó
300 négyzetméteren termeli meg a család szükségletét a kistokaji mérnök
A Kistokajban élő Kovács István nem véletlenül lett a "Legszebb konyhakertek" díjazottja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik