Életmód

200-250 ezer ember küzd demenciával és Alzheimer-kórral Magyarországon

pixabay/Gerd Altmann
pixabay/Gerd Altmann
Jelenleg nincs gyógyszer ezekre a betegségekre, ezért a sok esetben 10-15 évig zajló betegséget az orvosok szerint nem gyógyítani kell, hanem az érintettet kísérni, családját segíteni.

A demenciával és Alzheimer-kórral küzdő betegek rászorulnak a gondoskodásra, a figyelemre és fokozott szeretetet igényelnek

– hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára Székesfehérváron, az Alzheimer-világnap alkalmából tartott szerdai sajtótájékoztatón.

Kapcsolódó
A gyógyíthatatlan betegség, ami bárkit elérhet
Magyar dokumentumfilm mutatja be az Alzheimer-kórt, melyben az ember szépen, lassan elfelejt mindent.

Beneda Attila elmondta, hogy hazánkban 200-250 ezer ember szenved ezektől a betegségektől.

Nyilvánvalóan a családjaik is érintettek ebben, vagyis jóval több ember problémája ez, mintsem a betegeké. Éppen ezért a minisztérium koordinálásával folyik a szakmai munka, hogy az ilyen élethelyzetbe került emberek mindennapjait könnyebbé tegyék, a kérdések adottak, s jó remény van rá, hogy az egyházakkal és a szakmai szervezetekkel együtt dolgozva mielőbb megszülethetnek a helyes válaszok is

– tette hozzá.

A helyettes államtitkár rámutatott, hogy a cél egy olyan külső és belső intézményrendszer kialakítása, ahol a betegek megkaphatják az őket megillető maximális figyelmet és tiszteletet, így az életük könnyebbé válhat.

Spányi Antal székesfehérvári megyés püspök úgy vélte, ezekben a nehéz időkben nem az egész emberiségen kell segíteni, hanem azokon, akik

segítséget várva, bizonytalanul állnak előttünk a mindennapokban.

Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere arra mutatott rá, hogy a világnapok miatt az ember hajlamos csak azon a napon foglalkozni egy adott problémával, pedig az Alzheimer-kór és a demencia az év másik 364 napján is odafigyelést, törődést igényel.

Ezért kell e napon minél több ember figyelmét felhívni, hogy a többi napon is tudják, mivel állnak szemben

– mondta.

MTI/Bodnár Boglárka Figyelemfelkeltő séta az Alzheimer-világnap alkalmából tartott sajtótájékoztató után Székesfehérváron 2022. szeptember 21-én.

Egervári Ágnes neurológus, az Interprofesszionális Demencia Alapprogram (INDA) szakmai vezetője kiemelte, hogy jelenleg nincs gyógyszer ezekre a betegségekre, ezért a sok esetben 10-15 évig zajló betegséget az orvosok szerint nem gyógyítani kell, hanem az érintettet kísérni, családját segíteni.

Programjuk a hézagos ellátásokat és támogatásokat kívánja elérhetővé tenni, s igyekszik felvértezni a családtagokat eszközökkel, tudással, amivel a váratlan jelenségeket kezelni tudják. (MTI)

Kapcsolódó
Elveszve a nagyvilágban, avagy élet az Alzheimer hálójában
A gyógyíthatatlan betegség, amely bárkit elérhet. Ma van az Alzheimer-világnap.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik