Életmód

Ferenc pápa a fiatalokat kérte, hogy mentsék meg a bolygót

MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo
MTI/EPA-ANSA/Alessandro Di Meo
Szerződést is kötött velük a "béke gazdagságának" megteremtésére.

A pápa az olaszországi Assisiben – névadó szentjének szülőföldjén – tett rövid látogatásán a világ száz országából oda érkező ezer fiatal, köztük közgazdászok előtt beszélt szombaton. Az egyházfő a találkozó résztvevőivel együtt aláírta “a béke gazdaságának” megteremtéséről szóló megállapodást is.

Kapcsolódó
Új magyar applikáció számolja ki, mennyire éled környezettudatosan a napjaidat
Szeretnék menővé tenni a fiatalok körében a környezetvédelem témakörét.

A mi nemzedékünk gazdag örökséget hagyott rátok, de nem tudtuk, hogy kell megőrizni bolygónk épségét, és nem tudjuk megőrizni a békét

– fogalmazott a katolikus egyház feje.

“A kreativitás, az optimizmus és a lelkesedés” hiányát fájlalva hozzátette:

Hálásak vagyunk Istennek, hogy itt vagytok. És nemcsak holnap lesztek itt, hanem már ma is itt vagytok.

Az egyházfő a hallgatóság előtt kifejtette, hogy szerinte olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre.

Azt mondta, sok ember, vállalkozás és intézmény hajtotta már végre az ökológiai átállást, de

tovább kell haladnunk ezen az úton, és többet kell tennünk.

A pápa a The Economy of Francesco (Ferenc gazdasága) elnevezésű, háromnapos találkozóra érkező fiatalokkal egy szerződést is aláírt, amelynek célja “a béke gazdaságának” megteremtése.

Az aláírók elkötelezték magukat egy olyan gazdaság felépítése mellett, amely “az ember, a családok és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tart minden nőt, férfit, gyermeket, időst és mindenekelőtt a legsebezhetőbb, legkiszolgáltatottabb embereket“.

Ez az assisi Szent Ferenc szellemét hordozó új gazdaság lehet a béke gazdasága – jelentette ki a pápa, kiemelve, a helyzet ma olyan, hogy “nem várhatunk a következő nemzetközi csúcstalálkozóra, mert az már megkésett lehet, a Föld már most lángokban áll, ezért már most cselekednünk kell minden szinten”.

A pápa, mielőtt visszatért a Vatikánba arról is beszélt, újra neki kell bátorodni annak, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és fel kell gyorsítanunk a zéró vagy pozitív hatású energiaforrások elterjesztését. (MTI)

Kapcsolódó
Sir David Attenborough: megszülethet a környezetvédelem Nobel-díja
Vilmos brit herceg és Sir David Attenborough új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni.  
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik