Mozaik

Helikopterrel érkezik a pápa Csíkszeredára

Ferenc pápa június elsején a csíksomlyói kegyhelyen tart szentmisét.

A Vatikán sajtóirodája közzétette Ferenc pápa romániai látogatásának hivatalos programját.

A szentatya repülőgépe május 31-én, pénteken reggel 8 óra 10 perckor indul a római Fiumicino reptérről, és déli fél 12-kor érkezik az Otopeni repülőtérre, írja a sajtóirodára hivatkozva a romkat.ro. Érkezése után a pápa hivatalos fogadáson vesz részt az államelnökkel, a nunciussal és a romániai püspöki konferencia tagjaival. Miután találkozott a román állami méltóságokkal – az államelnökkel és feleségével, illetve a miniszterelnökkel – Ferenc pápa a Cotroceni palota Egyesülés termében beszédet tart a világi és egyházi méltóságok, a diplomáciai testület és a civil szervezetek képviselői, 300 személy előtt.

Fotó: MTI/EPA/ANSA/Fabio Frustaci

15:45-kor magánfogadáson találkozik az ortodox pátriárkával, majd a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel a pátriárkatus székhelyén. A szentatyát ezután az új ortodox katedrálisban Daniel pátriárka fogadja. A találkozást követően Ferenc pápa a Szent József római katolikus katedrálisban szentmisét mutat be, és szentbeszédet mond. Itt találkozik a bukaresti római katolikus érsekség híveivel és elöljáróival.

Június 1-én Ferenc pápa fél 10-kor Bákóba indul, ahonnan 10 óra 10 perckor száll fel helikoptere Csíkszereda felé. A stadionban landol, onnan indul a csíksomlyói kegyhelyre, majd a szentmise helyszínére, ahol szentbeszédet mond. Csíkszeredából helikopteren indul Jászvásárra, ahol a római katolikus székesegyházat látogatja meg, ezt követően a kultúrpalota előtti téren találkozik a fiatalokkal és a családokkal.

Zarándokvonat indul a júniusi pápai szentmisére Csíksomlyóra
Budapestről, Szombathelyről és Miskolcról indulnak a szerelvények, melyeket Püspökladányban összekapcsolnak.

Jászvásárról este 7-kor tér vissza Bukarestbe. Másnap reggel 9-kor az Otopeni repülőtérről a szebeni nemzetközi repülőtérre, majd helikopteren Balázsfalvára utazik, ahova 9 óra 40 perckor érkezik meg. Ott keleti rítusú szentmise keretében – a Szabadság mezején (Câmpia Libertății) – boldoggá avatja a hét görögkatolikus vértanú püspököt. Délután a balázsfalvi roma közösség tagjaival találkozik.

A szentatya és kísérete autón megy a városi stadionba, innen helikopteren a szebeni repülőtérre, ahol ünnepélyesen búcsút vesz, majd visszaindul Rómába.

Kiemelt kép: Facebook/Vatikan News

Életet alapított a csíksomlyói lankák ölelésében
Ami körülvesz minket, ami látszik, az csak varázslat, vagy csillogás.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik