Életmód

A skandináv alvási módszer megkönnyítheti az éjszakákat

Getty Images
Getty Images

A kutatók időről időre bebizonyítják, hogy a jó minőségű és mennyiségű alvás hozzásegít a szervezet megfelelő működőképességéhez.

A Front Psychiatry nevű tudományos lapban megjelent tanulmány szerint ha valaki a partnerével alszik, az segíthet a különböző alvási szakaszok összehangolásában, ugyanakkor arra vonatkozóan nem állapítottak meg egyértelműen semmit, hogy azok a párok jobban aludnának, akik egymás mellett bújnak ágyba.

Ennek okai között van, hogy lerángatjuk egymásról a takarót, mozgásunkkal zavarjuk a másikat, aránytalan testhelyzetbe kerülünk alvás közben, ami nemcsak azt eredményezheti, hogy reggel fáradtabban ébredünk, de számos egészségügyi problémához is vezethet mindez.

A fentebb felsorolt problémák elkerülésére érdemes kipróbálni az úgynevezett skandináv alvási módszert, írja az Independent.

Ennek a lényege, hogy a párok két különálló paplannal takaróznak ahelyett, hogy egy franciaágy méretű takarót használnának. Így nagy valószínűséggel kizárható, hogy lehúzzák a másikról a paplant.

A cikk szerint előny még, hogy a különböző hőigényű partnerek maguknak választhatják ki a takaró méretét, súlyát és anyagát is.

Ugyan tudományosan semmilyen hátulütője nincs ennek a módszernek, sokak szerint az intimitás rovására mehet, ha két takaróval alszunk.

Vannak persze olyan párok, akik eddig is két takarót használtak egymás mellett aludva is, ugyanakkor ez kevésbé olyan általános gyakorlat, mint hisszük.

A skandináv alvási módszer éppen arról kapta a nevét, hogy főként Svédországban, Norvégiában és Dániában alszanak így rengetegen, de az Amerikai Egyesült Államokban például gyakorlatilag teljesen ismeretlen ez a gyakorlat, ahogy Magyarországon is meglehetősen változó képet festenek az ezzel kapcsolatos szokások.

Próbálkozni lehet, sokaknak bevált, ugyanakkor a horkolással és az alvajárással kapcsolatos gondokat sajnos ez sem oldja meg.

Kapcsolódó
Ez a világ legkevesebbet alvó 10 állata
A legkevesebbet alvó állatok listája nem csupán a kevés alvásidő miatt érdekes.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik