Mozaik

Ez a világ legkevesebbet alvó 10 állata

A legkevesebbet alvó állatok listája nem csupán a kevés alvásidő miatt érdekes.

Ahány állat, annyiféle alvási szokás! Akadnak olyanok, akik beérik napi tizenöt perc aktív pihenéssel, mások szikláról vagy fáról lefelé lógva is képesek naphosszat aludni. Tény azonban, hogy a kutatók még nem találkoztak egyetlen olyan élőlénnyel sem, amely egyetlen perc aktív pihenés nélkül képes lenne hosszú távon életben maradni.

Az állatok esetében is a biológiai óra (cirkadián ritmus) határozza meg mennyi ideig és mikor alszanak, ami jellemzően a nap mozgásával összhangban működik. De attól is függ, mennyi időt töltenek pihenéssel az állatok, hogy mivel táplálkoznak és milyen veszélyeknek vannak kitéve.

Az alvás időtartama az állatoknál széles skálán mozog

Kitaláljátok, mely állatok alszanak a legkevesebbet?

Íme, a lista, amelyet a Wordatlas állított össze.

10. Zsiráfok

A szabadon élő zsiráfok mindössze két óra alvással is beérik, hisz állandó veszélynek vannak kitéve. A fogságban élő társaik azonban négy-öt órát is pihennek, többnyire éjszaka és megszakításokkal. Alvás közben vagy állnak, vagy lefekszenek.

Forrás: Pixabay

9. Delfinek

Jellemzően mindig csak az egyik agyféltekéjükkel alszanak, a másikkal éberen figyelnek. Ez utóbbit úszásra használják, és állandóan résen vannak. Néhány delfin élete első hónapjában egyáltalán nem alszik, csak anyja testéhez tapadva pihen éberen.

Fotó: Pixabay

8. Ökörbékák

A tudományos vizsgálatok szerint ezek a békák nem is kerülnek olyan állapotba, amely megfelel az alvás definíciójának. A nap folyamán azonban nyugalmi állapotba kerülnek. Ennek ellenére szívósak, akár 15 évig is élhet.

Forrás: Wikimedia Commons

7. Elefántok

Az elefántok főként éjjel alszanak és leginkább fekve. Egy nap mindössze kettő-négy óra alvásra van szükségük. A kutatók szerint a vegetáriánus életmódjuk miatt csak gyakori evéssel tudják fenntartani hatalmas méretüket, ezért inkább folyton esznek, mintsem aludnának.

6.  Havasi sarlósfecskék

Pihenés közben is képesek repülni. Míg az egyik agyféltekéjükkel pihennek, a másikkal a repülésre és a ragadozók észlelésére összpontosítanak.

Forrás: Wikimedia Commons

5. Szarvasok

A szarvasok tényleg alig alszanak, általában három és négy óra közötti időt pihennek, megszakításokkal. Még ezekben az pihenési időszakokban is nagyon óvatosnak kell lenniük, hogy ne váljanak a ragadozók áldozatává. A szarvasok elsődleges problémája ugyanis a túlélés, ami arra készteti őket, hogy hatékonyan pihenjenek.

Forrás: Pixabay

4. Struccok

Egyenesen állva és nyitott szemmel alszanak. Időnként azonban mélyebb pihenésre is szükségük van. Ilyenkor körülbelül tizenöt percre „elengedik magukat”, a fejüket kissé előre döntik. A kétféle pihenéssel naponta körülbelül hat-hét órát pihennek.

Forrás: Pixabay

3. Lovak

Hasonlóan a zsiráfokhoz, napi két, maximum három órával is beérik, és állva is képesek aludni. Megszakításokkal, időnként mindössze tizenöt perces pihenőket tartanak. A fiatalabb lovak több pihenést igényelnek.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

2. Fókák

Jellemzően a fókák egy része is csak az egyik agyféltekéjével alszik, de vannak olyanok, amelyek képesek mély alvásra is. Vannak, amelyek úgy alszanak, hogy mély alvás közben a légzőnyílásukat a víz felszíne felett tartják. Szárazföldön tartózkodva viszont képtelenek erre.

Forrás: Pixabay

1. Bálnák

Hatalmas méretük miatt csak rövid ideig, megszakításokkal pihenhetnek, máskülönben könnyen megfulladnának. 5-10 percig alszanak a víz felszínén, függőleges helyzetben. A tudósok azt gyanítják, hogy az emlősök közül a legkevesebb alvásra a bálnáknak van szükségük: napi tevékenységeik kevesebb, mint 10% -át teszi ki.

Forrás: Wikimedai Commons

Címlapkép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik