Életmód

Maga a mennyország a madárházakkal díszített lebegő hotel

Bjarke Ingels Group
Bjarke Ingels Group
350 madárlak gondoskodik a csicsergésről a Svédország erdejében lévő kétszemélyes hotelben.

Észak-Svédország természeti szépségéről, kiterjedt erdőiről és jellegzetes bioszférájáról ismert.  A svéd Lappföldön a Treehotel kínálatában számos kabin és faház található, mindegyik sajátos identitással rendelkezik, és más arcát mutatja az erdőnek. Ebbe a környezetbe álmodták meg a nem mindennapi minihotelt.

A különleges Treehotel  Ulf Öhman svéd ornitológussal szoros együttműködésben készült.  A fenyők környezetében  felfüggesztett, BIG által megvalósított élményszerű kialakítás a bioszféra védelmét is szolgálja.

A fák tetején kialakított  34 m²-es, egyszobás hotel homlokzatára 350 madárlakot helyeztek el, melynek célja, hogy környező fenyves madárpopulációjának hanyatlását megállítsák és a helyi bioszférát erősítsék.

Bjarke Ingels Group

A területen végzett felmérések azt  mutatják, hogy vészesen fogy a térség madárpopulációja, és egyre kevesebb madár fészkel.  A madárfészkek telepítése ezért fontos intézkedés. Ezenkívül az éghajlatváltozás miatt korábban rajzanak a rovarok, így mire kikelnek a madarak a tojásból, kevesebb élelemhez jutnak, így támogatásra van szükségük.

Az etetés és a madárlak segítséget jelent az itt telelő szárnyasoknak, aminek személyes bemutatása további előnnyel is párosul, hiszen arra motiválja az itt pihenő embereket, hogy otthonuk környezetében is találják meg a lehetőséget a madarak támogatására

magyarázza Ulf Öhman, a Norrbotteni Madártani Egyesület elnöke.

A hotelt egy függőhídon keresztül érhetjük el.  A szállodai szoba belsejében megnyugtató sötét belső terek és a környező táj ihlette organikus anyagok találhatók, amelyek tovább erősítik a látogatókban, hogy a szálloda körül lévő környezet természetes szépségére összpontosítanak.

Bjarke Ingels Group

A belső tér egyszerű, ugyanakkor a természetre nyíló látványnak köszönhetően egy sor élményt tesz lehetővé. A látogatók akár a tetőteraszról is megcsodálhatják a 360 fokos, erdőre nyíló panorámát.  A madárházak egyedi méretének kialakításával nem csupán egy-egy madárraj életmódjába pillanthatunk be, hanem a körülölelő erdőt is teljes kényelemben csodálhatjuk.

Bjarke Ingels Group

Bjarke Ingels Group

A szállodai szoba ökológiai élőhelybe burkolásával a vendégek lehetőséget kapnak arra, hogy közelről megtapasztalják a madárvilágot, és a kibontakozó természet epicentrumában pihenhessenek. Madárdallal körülvéve  meghitt, magával ragadó természeti élményben lehet része minden idelátogatónak.

Ulf Öhman reméli, hogy a Treehotel kezdeményezése arra ösztönözheti az embereket, hogy saját madárodukat, madáretetőket telepítsenek, így segítve a helyi madárpopulációkat.

Kapcsolódó
Álmodj nagyot és élj kicsiben! Ilyen egy környezettudatos miniház
A környezettudatos emberek nagy kedvence. Nem véletlenül.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik