Már az is kisebb csodának számít, hogy a COVID időszakot ennyi üzlet túl tudta élni. Sajnos jó pár étteremnél a tartalékok elfogytak a járvány alatt és valószínűleg a mostani rezsiválságot már nem fogják túlélni, írta a novekedes.hu.
A portálnak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének az elnöke mondta el gondolatait, hangsúlyozva:
nincs az az agyafúrt üzleti modell, amellyel egy tízszeres gázáremelkedést ki lehet küszöbölni. Segítség nélkül nem megy.
A szakember szerint a vendéglátóhelyek valószínűleg januártól fognak nagy számban bezárni, magyarán bezárási hullámra lehet számítani.
Ezt az esztendőt a túlnyomó többség még végig akarja csinálni azért is, mert a karácsonyi időszaktól még komoly bevételt remélnek a vendéglátósok. Sokan az év végi forgalomból akarnak tartalékot képezni
– nyilatkozta Kovács László.
A tapasztalatok szerint január-februárban eleve mindig visszaesik a kereslet, ezért lesznek olyan éttermek, melyek valószínűleg úgy döntenek, hogy ezúttal nem két hétre, hanem inkább két-három hónapra húzzák le a rolót.
Hisz minek fűtsék a téli időszakban az egységüket, amikor egyébként is alig jön be valaki? Helyette elég áprilisban kinyitni, amikor már a fűtési számlák is alacsonyabbak
– vélekedett az elnök.
A cukrászdák, a pékségek és a sütödék különösen nagy bajban vannak. Van, ahol a költségek 30 százalékát az energiakiadások teszik ki, akik pedig nem tudják áthárítani a vásárlókra a többletköltségeket, azok be fognak zárni.