Az Európai Unióban lakosonként 127 kilogramm élelmiszer ment kárba 2020-ban – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.
Évtizedek óta komoly fejtörést okoz az egyes országok vezetőinek, és a nagy cégeknek, hogyan vehetnék elejét a lakossági élelmiszer pazarlásnak.
Az EU-s országokban több szupermarketlánc megszüntette a gyümölcs- és zöldségtermékek minőségmegőrzési idejét, Magyarországon több üzletlánc él azzal a lehetőséggel, hogy üzleteiben a kevésbé friss termékeket leárazza.
Az Eurostat jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, ez fejenként 70 kilogrammot tett ki.
Az élelmiszer-hulladék összmennyisége közel 57 millió tonna volt az unióban, ebből a háztartásokban kidobott élelmiszer több mint 31 millió tonnát tett ki. Magyarországon ugyanez 2020-ban egy lakosra vetítve mintegy 92 kilogramm volt. (MTI)