Életmód

A fél világ eszi, mi mégis alig ismerjük az egymagvú tököt

Pexels.com
Pexels.com
Pedig sokféleképpen elkészíthető zöldség.

Körte formájú, körte nagyságú, körte színű, mégsem körte. Mi az? Ez a chayote, vagy más néven egymagvú tök.

Hazánkban kevéssé ismert, ám egyre jobban terjedő, Mexikóból származó zöldség a tökfélék családjába tartozik. A halványzöldes színű chayote évelő, egylaki kúszónövény. Hatalmas méretű szárai vannak, ezek elérhetik a 20 méteres hosszt is, súlyuk pedig a 10 kilogrammot. A hosszú, szőrös szárakról kacsok ágaznak mindenfelé.

Termése egymagvú fehér húsú, bő levű, lapított körte formájú bogyó, ami 7-20 centiméter hosszúra, és akár 1 kilogramm súlyúra is megnőhet. Héja lehet kopasz, de lehet akár tüskés is. Íze egyesek szerint a patiszonra, mások szerint az uborkára hasonlít.

Pixabay.com

A tökfélék családjának többi tagjához hasonlóan a chayote is elegendő helyet igényel. A gyökerek könnyen berohadnak, különösen, ha zárt helyen vannak termesztve, így ideálisabb a szabad föld. Érdemes támasztékot biztosítani neki és felfuttatni.

A humuszban gazdag, enyhén savanyú, jó vízelvezető talajt kedveli. Az agyagos és homokos talaj csökkenti a terméshozamát. Bőséges öntözést igényel, nem fagytűrő. Szaporítani magról lehet, de van, aki magát a tököt hajtatja ki, és ülteti el.

Pixabay.com

A chayote egészséges növény. Számtalan hasznos tápanyagot – vitaminokat (C-vitamin, B6 és B9vitamin, K vitamin), káliumot, mangánt, rezet, cinket, folsavat, magnéziumot és rostot tartalmaz. Antioxidánsokban gazdag. Kalóriaszegénysége valamint alacsony zsírtartalma miatt a diétázóknak is nagy kedvence lehet.

A chayote számtalan formában felhasználható, főleg, mivel minden része -a héja, a kacsok, a magok, a virágok, sőt még a gyökér is -ehető. Nyersen, sütve, főzve és párolva is fogyasztható.

pixabay.com

Éretlenül kalóriaszegény főzeléknövényként használják fel leginkább, de levesnek, vagy töltötten is kiváló lehet. Gazdaságos is, mert egy darab elég lehet egy egész család számára. Az idősebb növények  keményítőben gazdag gyökérgumói burgonyaként készíthetők el.

Tárolni huzamosabb ideig lehet. Érdemes egyenként papírba csomagolni, és hűvös, sötét helyen tartani, így megőrzi frissességét.

Kapcsolódó
Új zöldség született: íme a diborka
A dinnye és az uborka hibridje könnyen emészthető, magas rosttartalmú zöldség.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik