Életmód

A mikulásvirág legendája, avagy így lett a hétköznapi virágból karácsonyi jelkép

pixabay
pixabay
Szinte mindenki ismeri a karácsonyi ünnepek díszét, azt viszont kevesen tudják, hogy milyen utat járt be.

A téli hónapok sztárnövényévé nőtte ki magát a mikulásvirág, szinte az egész világon nagy népszerűségnek örvend.

Kevesen tudják, hogy milyen kalandos utat járt be ez a csodálatos növény, míg őshazájából eljutott a világ minden pontjára, és lett az ünnep egyik nélkülözhetetlen dísze. Története sok száz évvel ezelőtt, a XIV. század elején kezdődött Mexikóban.

Az akkor még a kacifántos hangázású “Cuetlaxochitl” névre hallgató növény igazi kedvenc volt: leginkább gyógyászati felhasználásáról volt ismert, nedvét lázcsillapításra, illetve textilfestésre használták.

Karácsonnyal való összefonódása

A XVII. században kezdődött egy mexikói kisvárosban Taxco de Alarconban, ahol a ferences szerzetesek díszítettek vele bethlehemes felvonulásaikon. Ekkoriban született Pepita és a Virágok Szent Éjszakája legendája is, amely örökre összekapcsolta a virágot a karácsonnyal.

A legenda szerint egy fiatal lány, Pepita a faluba utazott, hogy felkeresse a kápolna kis bethlehemét, de nem volt elég pénze, hogy ajándékot vegyen a kis Jézusnak, ezért az útszéli gyomokat tépte le és kötötte csokorba. Nagyon csalódott és elkeseredett volt, hogy nem tud különb ajándékot vinni, de az unokatestvére megnyugtatta, hogy minden ajándék tökéletes, amit igaz szeretettel adnak. Ahogy beléptek a kápolnába és Pepita letette az útszéli virágokat a kis Jézus elé, ami azonnal egy csokor gyönyörű lángvörös mikulásvirággá változott, amit aztán a helyiek karácsonyi csillagnak neveztek. Ezt követően a virág a helyi folklór és a karácsonyi ünnep részévé vált Mexikóban.

Mexikóból a nagyvilágba

Hozzávetőlegesen 200 évvel később Joel Robert Poinsettet lenyűgözte a virág szépsége és néhányat elvitt az Amerikai Egyesült Államokba. 1836-ban már az Egyesült Államokban is összeforrt a mikulásvirág a karácsonyi ünneppel és a század végére egyre nőtt a népszerűsége, ami örökre megváltoztatta a karácsonyi dekorációt.

Az első cserepes növényt idősebb Paul Ecke nemesítette, aki Hollywoodban az út mellett kezdte árulni a növényeit, majd 1923-ban megalapította vállalkozását, amely napjainkban is él és virul. Poinsett iránti tiszteletből ő nevezte el Poinsettiának a növényt, amely néhány évtized alatt Európába is eljutott.

Mielőtt mikulásvirágot vásárolnánk, nézzük meg, hogy biztosítani tudjuk-e otthonunkban a számára megfelelő körülményeket.

Csillagformájú leveleinek köszönhetően a neve a mai napig több nyelvben is karácsonyi csillagot jelent.

pixabay

Sokan nem tudják, hogy a mikulásvirág 3-4  méter magasra növő cserje. Termesztett változatai tömött, kb. 30–45 cm magas növények, formájuk megőrzéséhez évente metszeni kell őket. Virágai (vagyis színes virágzati fellevelei) 2 hónapig tartanak. Legkedveltebb a piros színű, bár fehér és rózsaszín fajtái is kaphatók. Vásárláskor ügyelni kell arra, hogy a virágzat közepén lévő apró, sárga, igazi virágai még bimbósak legyenek.

Kapcsolódó
Nincsen advent mikulásvirág nélkül
Magyarországon mintegy száz termelő foglalkozik mikulásvirág-termesztéssel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik