Enyhíthető-e a magányosság érzése karácsonykor?

A karácsony a szeretet ünnepe, családi ünnep. Mit tehet ilyenkor, aki egyedül van?

Egyedül. Magányosan. Bár rokon értelmű szavak, mégsem ugyanazt jelentik. Magányos senki nem szeretne lenni. Egyedül lenni viszont nem feltétlenül rossz. Sokaknak ez akár a feltöltődést, pihenést is jelentheti, ha végre egyedül lehet.

Karácsonykor sokan országjáró „turnéra” indulnak, hogy a 2-3 napos ünnep alatt végiglátogassák az összes közeli és távolabbi rokonságot. Van, aki inkább a szűk családjával tölti az időt. És többen vannak, mint gondolnánk, azok, akiknek nincs kivel karácsonyozniuk.

Az okok különbözők lehetnek: elhunytak a családtagok, nincs társ, nincs gyerek, túl messze élnek, éppen beteg valaki és vannak, akik egyszerűen annyira nem jönnek ki a szülőkkel, testvérekkel, hogy egy nap erejéig sem szeretnének velük ünnepelni.

Pexels

Túl lehet élni egyedül a karácsonyt?

Mindenképpen. De élvezni is lehet? Miért is ne?!

Felfogás kérdése, tekinthetünk erre a pár napra úgy is, mint egy sima hétvégére, hétköznapra, ami semmivel nem több ezeknél, de úgy is, hogy az ünnepi hangulat csak rajtam múlik és miért ne teremthetném meg egyedül, a saját magam kedvére.

Nem feltétlenül ezt javasoljuk, de sokan a munkát választják ilyenkor (vagy nincs is választási lehetőségük). A családosok emiatt megkönnyebbülten felsóhajtanak, hogy ők cserében szabadságra mehetnek ebben az időpontban és ha valakinek úgyis dolgoznia kell, akár lehetünk mi is azok. Bizonyos munkakörökben magasabb fizetés is jár az ünnepnapra, ami szintén fontos szempont lehet.

Így élvezd a karácsonyt egyedül is!

Tudatosítsuk magunkban, hogy idén karácsonykor minden úgy fog alakulni, ahogyan szeretnénk. Hiszen csak tőlünk függ, hogy mi fog történni. Nem kell olyan programon, helyszínen, emberekkel lennünk, akikkel nem szeretnénk, azt ehetünk, ihatunk, amit mi akarunk, pihenhetünk, aktív kikapcsolódást tervezhetünk, de akár ki sem kell kelnünk az ágyból és nézhetjük a tévében az unalomig ismételt karácsonyi filmeket. Ezzel a tudattal sokkal jobban hangzik az „egyedül”.

Pexels

Pexels

Pexels

A karácsony – ha jó, ha rossz – hamar eltelik. Nem tragédia, hogy egy-egy napunk nem a legfényesebben sikerül. De tehetünk azért, hogy a lehetőségekhez képest a legjobbat kihozzuk belőle.

Kapcsolódó
Váralján pompázik majd az ország Mikulás-háza
Az idei dekorációban megelevenedik majd a Reszkessetek betörők című karácsonyi slágerfilm díszes háza és a Rockefeller karácsonyfa is.