Virágzó vidékünk

Váralján pompázik majd az ország Mikulás-háza

Facebook/Mikulás Háza Váralja
Facebook/Mikulás Háza Váralja
Az idei dekorációban megelevenedik majd a Reszkessetek betörők című karácsonyi slágerfilm díszes háza és a Rockefeller karácsonyfa is.

A kilencvenes évek közepén kezdődött minden, bár az ötlet már előbb megszületett, árulta el a Teolnak Gűth Balázs, a Mikulás-ház tulajdonosa.

Tizenéves gyerekként láttam a Reszkessetek, betörők! című filmet, és az égősorokkal feldíszített McCallister-ház, valamint annak szomszédsága nagyon megtetszett nekem, így elhatároztam, ha egyszer önálló keresetem lesz, mindenképp szeretnék én is ilyen ünnepi hangulatot varázsolni. Így is lett, 1996-ban díszítettem fel először az otthonunkat, akkor még nem volt olyan volumenű a dekoráció, mint most, még csak a ház kontúrját csinosítottuk ki

– emlékezett vissza a Mikulás-ház ötletgazdája.

Az idei évben a tavalyi országos verseny sikere után Gűth Balázs nem kisebb célt tűzött ki magának, mint hogy megvalósítsa az ihletet adó McCallister-házat és a Rockefeller karácsonyfát. A ház kontúrja már elkészült, és a Rockefeller karácsonyfa mintájára a Béke fa is.

A Mikulás szobája idén nem lesz nyitva, de bekerült egy szelfipad és a kerítésre a tavalyi kastély ablakai. Valószínűleg minimalista stílusban fog idén pompázni az épület, de a mi Béke fánkon – ami egy ezüstfenyő – tizenhatezerrel több led van, mint a Rockefeller karácsonyfán.

Egy vállalkozó segítségével kosaras emelővel készült el a fa díszítése kevesebb, mint két óra alatt. A fenyő körülbelül tizenkét méter magas, tehát New York karácsonyfájához képest méretét tekintve csupán fele akkora, mégis hatvanhatezer égő van rajta, ami huszonháromezer-egyszáz méter vezetéket jelent.

Az ország fájánál negyvenhatezerrel több led van a váraljai fán.

Facebook/Mikulás Háza Váralja

Idén november 27-én nyit a Mikulás-ház, és egészen január elsejéig lesz látogatható. Hétvégente teával és süteménnyel várják az odalátogató gyerekeket. A szívélyes vendéglátásért nem kérnek pénzt, de a mindenki karácsonyfájára szívesen fogadják a karácsonyi díszeket. Balázs elmondása szerint különlegesebbnél különlegesebb darabokat kapnak, volt már kézzel festett, de horgolt dísz is a fenyőjükön.

A téma minden évben más: két évvel ezelőtt a Jégvarázs című mese jeleneteit, míg a tavalyi évben a Szépség és a Szörnyeteg egy-egy jelenetét mutatta be.

Kapcsolódó
Idén adventkor is fényárban úszik majd Eta néni háza
Advent első vasárnapjára ölti fel fényruháját a dabasi csodaporta. Kajdácsi Józsefné elmondta, hogy a rezsiválságban miként fedezik a plusz áramfogyasztást.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik