Életmód

25 éve önkéntes munkával mentik a gyöngybaglyokat

Facebook / Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat
Facebook / Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat
Negyedszázada kezdték a természetvédelmi munkát. Szerényen ünnepeltek.

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 25 évvel ezelőtt, 1997. november 26-án került bejegyzésre – írta az alapítvány Facebookon.

Az 1997 novemberében alakult civil szervezet megalakulásakor a gyöngybagoly (Tyto alba) védelmére és kutatására helyezte a hangsúlyt. Az azóta eltelt idő alatt szándékoltan bővítették a természetvédelmi üzenőfalra kiragasztott témák körét.

Korábban többször írtunk a szervezet égisze alatt működő önkéntesek tevékenységéről, gyakori, hogy költőládákat helyeznek ki az éjszakai ragadozók számára.

Facebook /Madárgyűrűzés Terepmadarászat Havasi Máté

Az alapítvány negyedévszázados fennállását archív fotókkal és visszaemlékezéssekkel ünnepelik a szervezet közösségi oldalán. 

Az alapítvány számos bagolyfaj védelme mellett környezeti neveléssel és külföldi önkéntesek hazai természetvédelmi képzésével is foglalkozi (EcoTrain). Anyagi ösztönzőkkel gazdagított vidékvédelmi program (VidÉkességeink) és a hazai természetvédelem iránt elkötelezettek külföldi továbbképzési ösztöndíja (NatureTrain) jellemzi azt az utat, amely a szűk fajvédelemtől egy sokkal szélesebb tevékenységhez vezetett.

Facebook / Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány

A gyöngybagoly hazai fészkelő-állománya 800 – 1000 párra tehető. Templomtornyok, padlások, állattartó telepek, magtárak rejtett életű madara elfoglalja a mesterséges költőládákat is. A fokozottan védett madarak természetvédelmi értéke 100 000 forint.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik