Mozaik

Júniusig fészkelő baglyokat keres az ország

Piet Reens /wikimedia commons
Piet Reens /wikimedia commons
A madarat nem is kell látni, elég, ha halljuk.

Január végén erdei fülesbagoly tetelőhelyeket kutatott az ország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most a lakosság bevonásával országos erdei fülesbagoly fészkelőpár-felmérést hirdet. Ebben egyéni megfigyelők, családok, baráti társaságok, óvodák, általános és középiskolák is részt tudnak venni, olvasható az MME weboldalán.

Kapcsolódó
Megvédte címét Magyarország bagolyfővárosa
Idén is Túrkevén számolták a legtöbb telelő erdei fülesbaglyot.

Az erdei fülesbagoly a lakott területeken is a leggyakoribb fészkelő bagolyfaj. Saját fészket nem épít, alapvetően más fajok, főleg a varjúfélék üres fészkeibe költözik be, de a településeken fehér gólya fészkében, vércse költőládákban és akár emeleti balkonládában is megtelepedhet.

A rejtett költőhelyének megkeresése nem is olyan nehéz, mint ahogy gondolnánk. Nem kell a madarakat keresni és látni, elég az esti szürkület óráitól alkalmanként hallgatóznunk márciustól júniusig. Ha meghalljuk a hím és a tojó egymásnak válaszolgató udvarló jelzőhangját, majd a fiókák jellegzetes hangját, tudhatjuk, hogy fészkelőhely van a közelben.

Ha észleltük a hangok valamelyikét, a faj országos elterjedési térképének pontosításához mi is hozzájárulhatunk, ha kitöltjük az MME elektronikus űrlapját.  A beküldött adatok is részét képezik az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztály által évente összeállított fajmegőrzési beszámolóknak.

Kapcsolódó
Megcsappant a Magyarországon telelő erdei fülesbaglyok száma
Idén közel 33 százalékkal kevesebb baglyot sikerült összeszámolni, mint tavaly.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik