Pixabay.com
Mozaik

Január végén összeszámolják az erdei fülesbaglyokat

A lakossági felmérés sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mintha azt csak hivatásos szakemberek végeznék.

Egyéni megfigyelők, családok, óvodák és általános iskolák részvételére is számítva országos felmérést szervez az erdei fülesbaglyok telelőhelyeiről a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, közölte a szervezet az MTI-vel.

A felmérés január 28-án kezdődik, és január 31-ig tart. Ez idő alatt az MME honlapján lehet bejelenteni a települések belterületein található fákon pihenő madarakat.

Kapcsolódó
Megvédte címét Magyarország bagolyfővárosa
Idén is Túrkevén számolták a legtöbb telelő erdei fülesbaglyot.

Az erdei fülesbaglyok télen az agrárterületek falvainak és városainak fáin csoportosan töltik nappali pihenőjüket. A baglyok valószínűleg azért választják a belterületi fákat, mert a rájuk veszélyt jelenő nagyobb ragadozómadarak elkerülik az ember közelségét.

A telelő madarak lakossági felmérése sokkal pontosabb országos adatokat szolgáltat, mintha azt csak hivatásos szakemberek végeznék, és az év közben ritkán látható baglyok megfigyelése izgalmas élmény a természeti élményekre vágyók számára.

A nappalozófák alá lehetőleg ne menjünk. Ha azt tapasztaljuk, hogy a felborzolt tollal pihenő baglyok a testükhöz lapított tollakkal figyelni kezdenek, húzódjunk hátrább. Ha nappalozó baglyok felriadnak, a helyszín elhagyása után a madarak néhány kör megtétele után visszaülnek a pihenőre

– hívja fel az egyesület a bagolyszámlálók figyelmét.

Egy-egy telelőhelyen általában néhány vagy néhány tucat egyed látható, de Magyarország bagoly “fővárosában”, Túrkevén, illetve a szomszédos Kisújszálláson a telelő erdei fülesbaglyok összesített létszáma egyes években akár az ezer példányt is meghaladhatja.

A korábbi felmérések szerint Magyarországon csaknem 16 ezer bagoly telel át és négymilliónál több, mezőgazdasági kárt okozó kisrágcsálót fogyasztanak el. Ezt a rágcsálóirtást a gazdálkodók csak környezet- és természetvédelmi kockázatot jelentő mérgek bevetésével tudnák megoldani.

Kapcsolódó
Gólyafészket foglalt el Mattyon egy bagolycsalád
Szokatlan lakhelyet választott a madár.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!