Életmód

Indul a nagy téli madárles

Az akció célja, hogy bevonják az embereket a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nagy téli madárles címmel országos madárszámlál ásra hívja a lakosságot december 28. és 30. között – áll a szervezet MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében. A számolásban bárki részt vehet előzetes természetismereti képzés nélkül. Az adatok feltöltéséhez nem kell más, mint egy mobiltelefon, vagy jegyzetfüzet. A programok  egyszerűek, mégis értékes adatokkal segíthető velük az MME munkája.

A madárszámlálás december 30 után is folytatódik heti egy-egy napon egészen 2023. február 28-ig. Az akció célja, hogy bevonják az embereket a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, valamint a védelmüket is segítő, “közösségi tudomány” jellegű adatgyűjtésbe.

A Nagy téli madárles csak egyike az MME új, TermészetLesen elnevezésű programjának, aminek célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak és más állatok megfigyelésébe.

A téli akció mellett lesz egy, a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés, a Tavaszi természetles, továbbá a lakosság kedvenc madarait, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a Fecskeles és Gólyales

– hangsúlyozzák a közleményben.

Azoknak, akik csatlakoznak a programhoz, nincs más teendőjük, mint megfigyelni a madáretetőn és környékén megjelenő madarakat 30 percen át, majd megfigyeléseiket beküldeni. Az MME hangsúlyozza, hogy az adatok akkor a legértékesebbek, ha a számlálók minél több héten, hetente egyszer, lehetőleg mindig ugyanazon a napon, és a délelőtt során veszik számba a madarakat.

mme.hu

 

Az adatrögzítés és -beküldés egyszerűsítése érdekében az MME kidolgozta a rigófélék tudományos családnevét viselő, Android és iOS rendszeren is elérhető, Turdus nevű mobiltelefonos appot is. Az alkalmazás azonnal rögzíti a bevitt adatokat, az eltelt idő mérésével segít tartani a 30 perces időtartamot, de segítséget nyújt a fajok meghatározásában is, a számlálás végén pedig összesíti az adatokat.

Minden fontos információ, részletek a madárlesről ITT.

Kapcsolódó
Melyik madár van a képen, felismered? Teszteld tudásod!
Vajon tizenöt kérdésből hányra tudod a választ?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik