Mozaik

Döbbenetes okok miatt egyre halkul a madarak éneke

Pixabay.com
Pixabay.com
Egyes madárpopulációk mérete is csökkent.

Nem csak halkabb, de monotonabb is lett a madarak éneke az elmúlt 25 évben Európában és Észak-Amerikában. Ennek oka a fajok eltűnése, az egyedszám csökkenése, amelyek hátterében az emberi tevékenység, például az intenzív mezőgazdaság áll, írta meg az MTI.

Kapcsolódó
Madárcsoda történt a Hortobágyon
Az első példányt 2005-ben észlelték hazánkban.

Egy nemzetközi kutatócsoport szakemberei, a Simon Butler vezette kutatócsoport a Citizen Science Monitoring projekt keretében rögzített madárdalfelvételeket és madárészlelésekről szóló adatokat elemzett. A felvételeket és jelentéseket érdeklődő laikusok készítették 22 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada 200 ezer helyszínén.

A tudósok az információk alapján feltérképezték az elmúlt 25 év madárdalváltozásait az adott területeken. Szinte mindenütt csökkent az idők során a madárdal hangereje és változatossága is.

Ennek oka, hogy a madarak faji sokszínűsége is fokozatosan visszaesett, az egyes madárpopulációk mérete csökkent. Ez a veszteség nemcsak a madárvilág számára fájdalmas, hanem az emberek számára is. A természet zajai ugyanis fontosak az egészség és a jóllét szempontjából is

– hangsúlyozzák a kutatók.

Kapcsolódó
Madárlesből csodálhatók meg a jaminai bányatavak
Komplex pihenőhelyet alakítottak ki kerékpárosoknak pumpaponttal.
Olvasói sztorik