Életmód

Segíthet az alvásproblémákon a gyógyvíz

Igali Gyógyfürdő/facebook
Igali Gyógyfürdő/facebook
A termálvizekben előforduló egyik összetevőnek - az 1800-as években felfedezett brómnak - stresszoldó, nyugtató hatása is van, ami segít enyhíteni az alvásproblémákat.

A termálfürdőzés hagyománya egészen a római kor előtti időkig nyúlik vissza, népszerűsége pedig hazánkban is vitathatatlan, annál is inkább, mivel Magyarország számos gyógy- és termálvízzel rendelkezik, amik kiváló hatással vannak a szervezetre.

A termálvizek összetételük alapján más-más hatással rendelkeznek. Az alkalikus gyógyvizeket gyomorsavtúltengés, gyomor-, bélhurut és légúti hurut esetén használják, míg a földes-meszes vizeket reumás betegek, ha pedig szénsavat is tartalmaznak, szív- és gyomorbetegek kezelésére használhatóak. A kénes vizek fő hatóanyaga fürdőzéskor nem csak a bőrön át, hanem légzés útján is bejut a szervezetbe, és a porcokba is beépül.

A termálvizekben előforduló egyik összetevőnek – az 1800-as években felfedezett brómnak – stresszoldó, nyugtató hatása is van, ami segít enyhíteni az alvásproblémákat, írja a termalonline.hu.

A brómos vízű fürdőkben, melyekben a bromidion-tartalom meghaladja a literenkénti 5 mg-t tehát érdemes fürdőkúrát venni, mert ezek hatására enyhülhet a feszültség, az idegesség, így csökkenhetnek az alvásproblémák. Az elégséges alvással pedig sok más betegség kialakulása is megelőzhető.

Fürdők, ahol kiemelten magas a bromidion-tartalom

Bár az új vizsgálatok szerint mindenféle gyógy- és termálvízben való pihenés jó hatással van az alvás minőségére, vannak fürdők, ahol a magas bromidion-tartalom különösen kedvező hatást biztosít. Ilyen például a Bükkszéki Termálfürdő, az Igali Gyógyfürdő és a Hajdúnánási Gyógyfürdő, de Hajdúszoboszlón, Zalakaroson, Bükfürdőn, Tiszaörsön, Kecskeméten és Debrecenben is magas a termálvíz bromidion-tartalma, így ezekben is érdemes megmártózni.

Kapcsolódó
Hazánk gyógyvizeinek jótékony hatása 8 területen is mutatkozik
Nyolc nagyobb csoport létezik, érdemes megismerni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik