Mozaik

A bükkszéki Salvus a legerősebb magyar gyógyvíz

bukkszek.hu
bukkszek.hu
Világviszonylatban is egyedülálló.

Dr. Cziráky József hidrogeológus mérnök egy, az 1960-as években írt tanulmányában a világ legelőkelőbb gyógyvizeként említette a Heves megyei Bükkszéken feltörő vizet, hosszasan fejtegetve, hogy nagyobb elismerést érdemelne az – írta a Termálonline.

Kapcsolódó
Hazánk gyógyvizeinek jótékony hatása 8 területen is mutatkozik
Nyolc nagyobb csoport létezik, érdemes megismerni.

Ma már köztudottan a legerősebb hazai gyógyvízként emlegetik az ottani gyógyvizet, melyet Salvus néven palackozva is forgalomba hoztak, az egész éven át nyitva tartó Bükkszéki Termálfürdő pedig nagyon népszerű a gyógyulni és pihenni vágyók körében.

Amiben különleges a bükkszéki termálvíz, hogy rendkívül magas az összes oldott ásványianyag-tartalma. Ez 1948-ban 27.752 mg/liter, a 60-as évek elején 24.809 mg/liter volt, de napjainkban is nagyon magas: 22.989 mg/liter.

Hogy ez milyen kiugró érték, jól mutatja, hogy a hazai termálvizek többségének ásványianyag-tartalma jellemzően 1000-3000 mg/liter között mozog. A bükkszéki után a bükfürdői gyógyvíz a második a sorban, lényegesen kisebb mutatóval, 15.201 mg/literrel.

A Salvus gyógyvíz – összetételét tekintve – a világon is egyedülálló. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi. A Salvus gyógyvízben oldott halogénelemek az egészséges emberek számára is kedvező hatásúak.

Fürdőkúra formájában mozgásszervi betegségek, sérülések utáni, nőgyógyászati problémák, bőrgyógyászati kezelésre javasolják az orvosok, de anyagcsere, emésztőrendszeri és légzőrendszeri panaszokra is javallt a Salvus víz használata.

Cukorbetegség, dohányzási panaszok, légúti betegségek, gyomorfekély, gyomorsavtúlképződés, kolitisz, asztma, köhögés, garat és gégegyulladás és még sok más hasonló panasz kezelésére is ajánlják.

Kapcsolódó
Ez az ország legújabb gyógyhelye
Tamásiban a termálfürdőt, a hozzá tartozó kempinget és az üdülőövezetet minősítették gyógyhellyé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik