Életmód

Közel duplájára nőtt a horgászjegyek ára a Tisza-tavon

pixabay
pixabay
Az éves felnőtt jegy 14 ezer forinttal lesz drágább, mint tavaly, a gyerekjegy és a 65 év felettieké viszont nem változik.

A területi jegyek és engedélyek átlagosan negyvennégy százalékkal drágulnak jövőre a Tisza-tavi Sporthorgász Kft. közleménye szerint. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az állami horgászjegyek is jelentősen, közel 30 százalékkal emelkedtek.

A Heol összefoglalójában azt írta, hogy a térségben a horgászjegyek árai évekig nem változtak, aztán 2022. júliusától emelték a jelenlegi szintre (akkor néhány jegyfajta ára növekedett 13-14 százalékkal), de most a 2019-eshez képest szinte megduplázódnak. A 2023-as jegyárak hasonlóak, mint a Közép-Tiszán októbertől érvényes összegek. A honlapon olvasható közleményük szerint a gyerekek továbbra is száz forintért válthatnak engedélyt és a 65 év feletti felnőtt horgászjegy, valamint a töltéshasználati hozzájárulások árai nem változnak.

A többi jegytípus azonban alaposan megdrágul, az árnövekedés mértéke sok esetben 44 százalék, de az egyes horgászjegyekért 38-47 százalék közötti mértékben kell majd többet fizetni.

Az éves felnőtt horgászjegy például 45,5 ezer forintba kerül majd az idei 31,5 ezer forint helyett, a nők éves horgászjegye 15 ezerről 22 ezer forintra drágul, az ifjúsági éves jegyért pedig 5800 forint helyett 8 ezret kell majd fizetni.

A felnőtt napijegy ára 3,5 ezerről 5,2 ezer forintra emelkedik. Emelkednek a turistajegyek és a behúzós horgászengedélyek is, utóbbiból eddig volt éves területi engedély is (80 ezer forintért), de ezt a csekély érdeklődés miatt megszüntetik, a 7 napos helyett pedig 10 napost vezetnek be.

A 2023-as horgászrend is változásokat hoz az ideihez képest. A legfontosabbak közé tartozik, hogy szabályozzák, mekkora tömegű halmennyiség tartható meg a darabszám korlátozás alá eső halakból (évente hatvan darab, de legfeljebb 150 kilogramm), illetve a darabszám korlátozás alá nem eső, de őshonos fajokból (évente legfeljebb ötven darab, de maximum száz kilogramm, kivéve, ha az utolsó példánnyal átlépik a 100 kilót, mert az még megtartható). Ugyanez vonatkozik az idősekre, viszont feleennyit tarthatnak meg a kedvezményes női, ifjúsági, illetve gyermek engedéllyel horgászók, a turisták pedig ennél is kevesebbet, ha évente többször is visszajönnek.

Az új horgászrend 2023. január 1-én lép hatályba, de akik még 2022-ben váltott éves területi engedéllyel szeretnének horgászni, azokra 2023. január 31-ig az előző évi (2022-es) horgászrend vonatkozik.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik