Életmód

Nagyon sokan a félelem miatt nem ülnek kerékpárra

pixabay
pixabay
Egy ausztrál kutatás jutott arra a következtetésre, hogy a kerékpározásra ösztönző legfontosabb feltétel a biztonságos, autóktól elválasztott kerékpárút.

Melbourne biciklis életét felmérő “A rekreációs és utazási célú kerékpározás akadályai és elősegítői Ausztráliában ” című kutatást szemlézve a Treehugger írta meg, hogy az autóktól való félelem messze felülmúl minden olyan szempontot, ami távol tartja az embereket a kerékpározástól.

A város adottságai optimálisak lennének a biciklizéshez, mégis a közlekedők mindössze 1,7 százaléka használ kerékpárt. 

Lauren Pearson, a tanulmány készítője kommentárjában megjegyzi, hogy külön vizsgálták a rekreációs és a közlekedési céllal kerékpározókat, de minden esteben a válaszok több mint a fele az autókkal való ütközést, a forgalomtól való félelmet jelölték meg visszatartó tényezőként. Egyébként Melbourne-ben a kerékpársávok 99 százaléka aszfaltra festett sárga vonal, autóktól történő elválasztás nélkül.

A kerékpározni akaró emberek csoportját két részre osztotta a felmérés: a magabiztosan és a kevésbé magabiztosan biciklizőkre. Az előbbi csoport 60,6 százaléka válaszolta azt, hogy egy autóktól elválasztott kerékpárút több biciklizésre ösztönözné őket, míg az utóbbi csoportban ez az arány már 73,9 százalék volt.

A tanulmány szerzői összegzésükben megállapították, hogy a kerékpározás ösztönzésében nem játszik olyan jelentős szerepet az időjárás – ahogy azt eddig gondolták –, hanem sokkal inkább a biztonság.

Az online felmérést 2021 novembere és 2022 februárja között végezték 912 fő megkérdezésével.

Kapcsolódó
Új kerékpáros központ segíti a bringásokat Balatonfüreden
A kerékpáros központ a Balatoni Bringakörön épült, és a kerékpárosok minden igényét kielégíti.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik