Életmód

Pillanatok alatt elvarázsol az ólomüvegekkel díszített erdei alkotóműhely

Neile Cooper
Neile Cooper
Vessünk egy pillantást erre az erdei szentélybe, még a lélegzetünk is elakad.

Első látásra szerelem, avagy meglátni és megszeretni! Ez az első gondolata sokaknak, akik meglátják ezt a gyönyörű, kézzel készített ólomüveg szentélyt. A Neile Cooper művész és ékszerkészítő által épített alkotóműhely ráadásul egy buja zöld erdő közepén található. Az apró házikó szinte teljes egészében újrahasznosított ablakkeretekből és hulladékfából készült,  ólomüveg paneljei pedig virágokat, madarakat, pillangókat és más természeti ihletésű jeleneteket ábrázolnak.

Neile Cooper

Cooper a New Jersey állambeli Mohawkban található otthona mögött építette fel az üvegszentélyt, hogy olvasótérként és művészeti stúdióként használhassa. Újrahasznosított ablakkereteket és deszkát használt a kerethez, saját színes mintájával burkolta az apró szerkezetet. Az idilli környezet ideális helyet biztosít számára a természet ihlette alkotásainak elkészítésére és bemutatására.

Egy faház az erdőben, ahol a falakat és a tetőt üvegből és ablakokból építik fel, és mindezt ólomüveggel díszítik, ez valljuk meg, maga az álom.

Neile Cooper

Hogyan telik itt egy átlagos hétköznap?

Neile elmélkedik, vázlatokat készít, fényképeket szerkeszt és e-mailekre válaszol, miközben nézi ahogyan a szél táncol a fákon, hallgatja, ahogyan csicseregnek a madarak és csodálja a kerten átsétáló őzeket és szarvasokat. Jól hangzik, ugye?

A művésznő egyébként soha nem tervezte, hogy üvegfestő lesz, csupán az egyetemi évei alatt szórakozásból belekóstolt a technikákba. Grafikai tervezést tanult, de a diploma megszerzése után vonakodott azonnal olyan munkát vállalni, ahol alkalmazottként dolgozik

Helyette visszaköltözött a szüleihez és ott találta ki, hogy mit csináljon a jövőben. Ólmozott üvegdobozokat és ékszereket kezdett el készíteni, és kérésre nagyobb darabokat, ablakokat is tervezett. Hamarosan galériát nyitott, és kézművespiacokon kezdett árusítani. Megnyitotta Etsy boltját is, ahol ékszereket értékesített. A 2009-es pénzügyi válság miatt leállt az ólomüveg ablakok készítésével. Ettől kezdve inkább az ékszerekre és a kis ólomüveg alkotásokra koncentrált, mint például a virágok és kristályok formájú napfogók.

Részben azért kellett megépítenem ezt az alkotóműhelyt, mert hiányzott a nagyobb alkotás kihívása és öröme. Olyan projektre vágytam, amiben tényleg elmerülhetek és önmagam lehetek.

– mondta.

Az alkotóműhely megépítéséhez végül az egész családra szükség volt. Neile egész nyáron gyűjtötte a régi ablakokat – összesen 45 darabot. Édesanyja segített neki megtalálni, többnyire hirdetési portálon vagy  bolhapiacokon. Édesapja közreműködött az üvegház keretének elkészítésében, amelybe végül az újrahasznosított ablakok kerültek. Együtt építették fel az apró műtermet. Egyszerű és szellős, ami beengedi a folyamatosan változó nappali fényt és az évszakok különböző színeit.

Neile Cooper

A kabin ablakainak ólomüveg képekkel való dekorálása még folyamatban lévő projekt

Minden újrahasznosított ablak be van építve, így Neile könnyen kiveheti és kicserélheti akár csereablakkal, akár falappal. A régi ablakokat lecsiszolja, majd újrafesti a keretet: mindig barna árnyalatban, amely harmonikusan illeszkedik a házat körülvevő fákhoz.

A színes üvegből kivágja az egyes darabokat, az éles széleket lecsiszolja és rézfóliával lezárja. Aztán mindent összeforraszt, és berakja a képet az ablakkeretbe. Miután az ólmozott üveg biztonságosan van rögzítve a keretben, beépíti a házba.

Neile Cooper

Neile Cooper

Az ablakok átszőtt képei visszatükrözik a műtermét körülvevő élővilágot, de minden furcsán, mintha nagyítón keresztül lenne felnagyítva. Neil Cooper munkái közé tartoznak a gyönyörű, kézzel készített, valódi pillangószárnyakból készült ékszerek is. Ezekből a darabokból merített ihletet az álmodozó üvegszerkezethez.

Azt akartam, hogy minden túlméretezett legyen, mint egy mese. Az ajtó feletti nagy panelen egy nagy borostyánsárga pillangó látható, a többi panelen pedig a természet és a vadvilág részletes, színes megjelenítése látható.

– mondja Neile.

A műhely építése mindig is folyamatos projekt volt, amely kihívás elé állította a művésznő kreativitását és képzelőerejét. Lehetőséget adott neki, hogy újszerű ötleteket valósítson meg.

Ez életem projektje! Igazán izgalmas és nagyon hálás vagyok, hogy mindennek részese lehetek.

Galéria
Neile Cooper

A The Glass Cabin című blogjában dokumentálja a műteremben történt előrehaladást, mindeközben a környező természeti megfigyelésekről is ír. Még egy mobil változat megépítését is fontolgatja, amely szétszedhető és különleges eseményekre, esküvőkre és művészeti vásárokra szállítható.

Neil Cooper további munkái az Instagram oldalán találhók.

Kapcsolódó
Fakorongok öltöztetik a kis házikót az erdő közepén
Talán nincs is jobban passzoló díszítés egy erdő közepén levő háznak, mint a fa. Szabálytalan, nincs két egyforma részlet, színes, változatos és az évek során valamennyire változik. Pont, mint a házat körülvevő erdő.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik