Ezek az ételek gyógyítják az ízületeinket

Ezek az ételek olyan vitaminokat, zsírsavakat, antioxidánsokat, enzimeket és más anyagokat tartalmaznak, melyek hatékonyan csökkentik az ízületi gyulladást.

Sok millió ember küzd krónikus vagy szórványos ízületi fájdalommal, amire a gyógyszerek, a fizikoterápiás kezelés mellett bizonyos ételek is gyógyírt jelenthetnek.

A Magyar Mezőgazdaság szemlézte az Arthritis Foundation összeállítását, mely szerint a gyümölcsökben, zöldségekben, halakban, diófélékben és babban gazdag, de kevés feldolgozott élelmiszert és telített zsírt tartalmazó étrend ideális az ízületi fájdalmak kezelésére.

Káposztafélék

Az olyan ételek, mint a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a kelkáposzta és a fehérrépa mind a káposztafélék családjába tartoznak, és bizonyos antioxidánsokkal rendelkeznek, amelyek segítenek csökkenteni az ízületi fájdalmakat.

A kelbimbó, a mángold és a főtt kelkáposzta is gazdag K-vitaminban, ami segít csökkenteni az ízületi fájdalmat, mivel a K-vitamin-függő fehérjék jelen vannak az ízületi szövetekben. Ha hiány van ebben a létfontosságú tápanyagban, az az ízületi fájdalom súlyosbodásához vezethet. Ezek az élelmiszerek, de különösen a brokkoli bizonyítottan segít az osteoarthritis elleni küzdelemben is, egy szulforafán nevű vegyületnek köszönhetően, amely lassítja az ízületekben lévő porcok pusztulását

– nyilatkozta Michelle Routhenstein, kardiológiai dietetikus.

Omega-3 zsírsavak

A halolaj és a csukamájolaj is nagy mennyiségben tartalmaz két omega-3 zsírsavat: dokozahexaénsavat (DHA) és eikozapentaénsavat (EPA), amelyek csökkentik a gyulladást az ízületekben és a kötőszövetben, és segítik a gyulladáskeltő omega-6 vegyületek arányának csökkentését, amelyek gyakran az ízületi fájdalmak okozói.

Az omega-3 zsírsavak megtalálhatók a hidegvízi halakban, például a lazacban, valamint a diófélékben vagy magvakban, ami azt jelenti, hogy könnyedén fogyaszthatunk omega-3-ban gazdag ételeket. Ráadásul az omega-3-mal még a testünk más részeire is vigyázhatunk, mivel a szív és a bőr egészségének is jót tesz.

Pixabay

Gyulladáscsökkentő gyümölcsök

A gyümölcsök, amelyekre érdemes odafigyelni, a szeder, a szilva, az alma, a papaya, az ananász és különösen az áfonya és a lila szőlő, mert ezek az antocianin nevű antioxidánst tartalmazzák, amely megakadályozza a gyulladást a szervezetben és az ízületekben.

Lencse és bab

Mivel a vöröshúsokban lévő fehérje gyulladáshoz vezethet, a lencse, a bab és a hüvelyesek nagyszerű vegán és vegetáriánus alternatívát jelentenek, amelyek rostot, fehérjét és antociánt tartalmaznak, egy erőteljes tápanyagot, amely csökkenti a gyulladást az ízületekben.

Fokhagyma és fűszerek

Végül, de nem utolsósorban az olyan fűszerek, mint a fokhagyma, a gyömbér és a kurkuma szintén segítenek csökkenteni a gyulladást, és a dialil-diszulfin enzimnek köszönhetően még az ízületi fájdalom gyakori okozójának számító ízületi gyulladás okozta porckárosodást is megelőzhetik.

Kapcsolódó
Fogyasszunk színes ételeket, megmondjuk miért
A színes ételek elfogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.