Életmód

Riadt mókusok menekültek egy ház padlására Körmenden

Bedőcs Gyula
Bedőcs Gyula
Ezért vigyázzunk jobban a természetes élőhelyeikre!

Fákat vágtak ki nemrég a Rába partján Körmenden, a környékbeli fiatal mókusok pedig egy közeli padlásra menekültek, onnan figyelik az eseményeket, szerencsére biztonságban – mesélte egy körmendi olvasó a Nyugat munkatársának. Az állatokat lencsevégre is kapták a szokatlan környezetben.

Bedőcs Gyula

A mókus védett állat, eszmei értéke 25 ezer forint. Hazánkban az európai mókus található meg leggyakrabban. A fej-törzs hossza 21-30 centiméter, bundájuk barnás, vöröses árnyalatú, a hasuknál pedig mindig világosabb. Színük sok esetben az élőhelyüktől függ. Ez azért fontos, mert minél inkább alkalmazkodik a színűk a lakóhelyükhöz, annál kevésbé vehetők észre, így igazán biztonságban érezhetik magukat.

Élőhelyeik széles skálán változhatnak, beleértve a nyílt mezőket, erdőket, parkokat és városi területeket. Jól alkalmazkodtak az emberi tevékenységhez, és megélnek a városokban is.

Általában szocializált, közösségi lények, és nagy játékossággal rendelkeznek. Sokoldalúan táplálkoznak, beleértve a magvakat, leveleket, rügyeket, gyümölcsöket és rovarokat. Fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel táplálékul szolgálnak számos ragadozónak, és hozzájárulnak a magvak terjesztéséhez.

Az európai mókusok elterjedése függ a természetes élőhelyeiktől és az emberi tevékenységtől. A városi területeken például nő a mókusok száma, mivel a városokban könnyen hozzáférhető táplálékot kínálnak nekik. Az erdőkben lévő mókusok száma azonban csökkenhet a fakivágás és a természetes élőhelyek károsodása miatt.

Jó tudni!

Magyarországon több állatkert, természetvédelmi szervezet is működtet természetvédelmi mentőhelyet, melyek feladata a sérült, legyengült vadon élő állatok, illetve a határállomásokon elkobzott védett fajok befogadása, szükség szerint állatorvosi ellátása. E munka célja, hogy az így bekerült állatok minél nagyobb arányban természetes élőhelyükre visszakerülve szolgálhassák a faj fennmaradását. Elérhetőségek az alábbi linken.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik