Életmód

Startol a PET-kupa, önkéntesek tisztítják meg a Marost

A Tiszai PET Kupa idén rekordszámú, összesen öt versenyt szervez a Tiszán és mellékfolyóin.

A tiszai és bodrogi sikerekkel a hátuk mögött a petkalózok most új vizekre eveznek, a Marosi PET Kupával megkezdődik egy újabb mellékfolyó nagyszabású tisztítása. A Maros menti települések környezetvédelem iránt elhivatott csoportjai évek óta dolgoznak a folyó megtisztításán. A PET Kupa most segítségükre siet, hogy bebizonyítsa, nincsenek egyedül, és nem hiábavalóak a törekvéseik.

Május 18-tól négy napon keresztül a folyó Apátfalva és Szeged közötti szakaszát takarítják a résztvevők.

A Tiszai PET Kupa tíz éves működése alatt immáron 317 tonna hulladéktól mentesítette a magyarországi folyókat. Nemzetközi összehasonlításban is elismerendő teljesítmény, hiszen egy évtized alatt, gyakorlatilag több mint kétszer annyi hulladékot gyűjtöttek össze, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert szervezet, az Ocean CleanUp.

A PET Kupa tevékenységének fókusza a Tiszán és mellékfolyóin van: a hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt  a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat, négy évvel ezelőtt pedig megkezdték a Bodrog takarítását. Komoly erőfeszítéseket tesznek határon túl, a Tisza-forrásvidékének megtisztítására is. Idén újabb folyó takarítását tűzték ki célul a petkalózok: hamarosan a Marosra eveznek.

A vadregényes, szeszélyes folyó

A Maros a Keleti-Kárpátokban, a Gyergyói-havasokban ered és Szegednél torkollik a Tiszába. Alsó szakaszán, 18 km hosszan határfolyó Magyarország és Románia között. Ezen a részen sok szigetet épít és bár kis mértékben, de a medrét is változtatja.  Szeszélyes folyónak mondhatjuk, hiszen vízjárása és vízhozama igen ingadozó. Vadregényes, többnyire természetes állapotban fennmaradt ártéri erdeinek értékes és változatos a növény- és állatvilága, sok helyütt védett, nemzeti parki területekkel. A civilizációs ártalmak ezt a gyönyörű tájat sem kerülték el: Romániából a folyó rendszeresen szállítja felénk a főleg könnyű műanyagból álló hulladékot, ami apadáskor fennakad a folyóparton és az ártéri erdőkben.

Miért éppen a Maros?

Hulladékgyűjtő tevékenységük fontos részeként, a PET Kupa szakemberei és önkéntesei folyamatosan monitorozzák a Tiszát és mellékfolyóit, hogy képet kapjanak az aktuális hulladékhelyzetről. Tapasztalataikat a TrashOut applikációval rögzítik, az eredményeket bárki megtekintheti az applikációban, valamint a tiszatiszaterkep.hu weboldalon és saját hulladékgyűjtő akciókat kezdeményezhet, akár partszakaszokat fogadhat örökbe rendszeres takarításokkal.

Amikor  2021-ben a szakemberek először vizsgálták a hulladékos területeket a Maros menti Apátfalván, hamar kiderült, hogy a községben évek óta szedik a folyóparton a szemetet. A PET Kupa csapatai most örömmel indulnak a Marosra, hogy a helyi közösségeknek segítve, a folyómentő tapasztalatokat átadva, összegyűjtsék a hulladékot a folyó Apátfalva és Szeged közötti szakaszán.

Mindenre elszánt mezőny

Az izgalmasnak ígérkező folyó partja sok helyen meredek, vize pedig olyan sebes, mint a Tisza felső szakasza, ami igazi kihívást tartogat a petkalózoknak, ezért is mondható szerencsésnek, hogy főleg helyiekből állt össze a mezőny. A teljes versenyprogramot négy csapat evezi végig, hozzájuk a nulladik versenynapon csatlakozik a főtámogató Diageo vállalati csapata. A mezőnyt a PET Kupa 5 ország 1 folyó programjának szerb tanárokból álló csapata is erősíti, valamint ott lesznek  a PET Kupa nélkülözhetetlen, tapasztalt folyómentőkből és önkéntesekből álló segítői is.

A teljes versenyprogramon résztvevő csapatok:

  • Marosi Nomádok – Apátfalva civil szemétszedő csapata
  • Maros Vízisport Egyesület – MVSE – Makó
  • ASZE-BGRG-MOHOSZ vegyes csapat természetbúvárokból, diákokból és horgászokból (ASZE Természetbarát szakosztály, Bethlen Gábor Református Gimnázium,  Magyar Országos Horgász Szövetség)
  • PETúnia csapata, a PET Kupa versenyek tapasztalt résztvevői, akik korábban több ízben díjnyertes csapatként végeztek a dobogón

A szeméthelyzet szinte hónapról hónapra változik a Maroson, így nehéz megjósolni, hogy mennyi hulladék gyűlik majd össze. Az biztos, hogy igyekszünk maximálisan kitakarítani az árteret és visszük a szokásos jó hangulatú „PET-programokat”. Lesz PETathlon, gyorsasági verseny, vízi-csata és PETaSztár. A köztes időkben pedig megcsodáljuk a déli országrész szépségeit, bejárjuk Makót, éjszakai fürdőzünk a Hagymatikumban és elmegyünk Kukutyinba zabot hegyezni

– sorolta az izgalmas programokat Berberovics-Sóvári Viktória, a Marosi PET Kupa szervezője.

A Kupa utolsó napját egy igazán gyönyörű alföldi városban töltjük, ahol nagy szeretettel, finom borokkal várnak minket a Szegedi Bornapokon. Itt adjuk majd át a legtöbb petákot gyűjtő csapatnak a PET Kupát

– tette hozzá a szervező.

Bár a folyó adottságai miatt a résztvevők főként mozgékony kenukkal teszik meg a napi távokat, a hulladékból készülő pethajók elmaradhatatlan részei egy igazi PET Kupának. Néhány hete „Add kölcsön a palackodat!” kampányt indítottak a szervezők, amelynek keretében két makói iskolában, az önkormányzat segítségével pedig a város különböző pontjain gyűltek a PET-palackok, hogy a versenyre megépülhessen két pethajó.

Támogatókkal, helyiekkel a helyi értékekért

A verseny szervezője a Természetfilm.hu Egyesület, fő támogatója a Diageo, a világ vezető alkoholos italgyártó és forgalmazó vállalata. A PET Kupa és a Diageo együttműködése tavaly kezdődött: akkor a CALL-Action program keretében határon túli programot kezdeményezett a vállalat. A támogatásnak köszönhetően a PET Kupa Kárpátalján, a Tisza forrásvidékén hulladékgyűjtési és feldolgozási kapacitásokat tudott növelni, valamint folyótisztító akciókat szervezett, fejlesztve a hulladékgyűjtési módszereket. A program kétéves célértéket túlszárnyalva már 724 tonna szelektív hulladék begyűjtése és feldolgozása valósult meg Kárpátalján.

Az esemény megvalósításban sokat segítenek a szervezőknek a Maros menti települések, civilek és vállalkozók. Makó, Szeged, Apátfalva, Kiszombor, Deszk és Ferencszállás elkötelezett önkormányzatai, és a résztvevő csapatok lelkes helyi környezetvédői. A szervezők hálásan köszönik az ATIVIZIG-nek a motoros egységeket, valamint a MOHOSZ-nak és a helyieknek a motoros hajókat, amelyek segítik a folyómentő munkát,.

A résztvevők vízi biztonságáról a a PET Kupa versenyek kezdetétől fogva a Sonar Egyesület gondoskodik. A hulladékkezelést a szervezők állandó szakmai partnere, a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége koordinálja, az esemény hulladékkezelési partnere a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft.

A Konasoft számítástechnikai támogatásainak köszönhetően Androidra és iOS-re is letölthető a Tiszta Tisza applikáció, amely tartalmazza a verseny nélkülözhetetlen információit, a regisztrációtól a programokon keresztül, egészen a pontszámokat összesítő PETákolásig. A Henkel évek óta támogatója a folyótisztításnak, a Tisza Cipő termékekkel, a DHL Globál Szállítmányozási Kft. pedig logisztikai partnerként segíti a PET Kupát.

Az öt Maros menti településen megvalósuló programsorozatra a szervezők szeretettel várják a helyi lakosokat és a Marosra látogató vendégeket május 18. és 21. között!

Kapcsolódó
15 tonna hulladéktól szabadították meg a Tiszát a PET Kupán
Rekord mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a csapatok jubileumi X. Felső-Tiszai PET Kupán, ami tulajdonképpen egy hosszútávú folyótisztító hajóverseny.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik