Életmód

Vége a kupakgyűjtésnek, többet nem lehet vele adományozni

Wikimedia Commons
Wikimedia Commons
Változnak az újrahasznosítási szabályok június végén.

Az adománygyűjtés egyik népszerű módja a kupakgyűjtés, mellyel igen lassan, de biztosan pénzhez lehetett juttatni azt a személyt, alapítványt, amelyiket ilyen módon támogatni kívántunk. Sok helyen fémből készült kupakgyűjtő szívekbe (vagy egyéb formájú tárolókba) dobhattuk a műanyagkupakokat. Ennek júliustól vége.

Az összegyűjtött kupakokat eddig hulladékkezelő cégek vették át, kilónként általában 20-80 forint közötti áron. Látható, hogy nem lehet vele vagyonokat keresni, de van, hogy minden forint számít.

Június 30-tól befejezik ezek a cégek a kupakátvételt, mert egy EU-s szabályozás miatt a jövőben le sem fog jönni a palackokról a kupak (van olyan márka, ahol ezt már tapasztalhatjuk), de a feldolgozás módja is változni fog. Így aki támogatást szeretne nyújtani, más formában kell megtennie azt.

A kupakgyűjtés létjogosultságáról megoszlottak eddig is a vélemények.

Ahhoz, hogy egy magyar ember száz forintot tudjon adományozni, másfél kiló kupakot kellene összegyűjtenie, ami körülbelül egy hatvanliteres szemeteszsáknyi mennyiség, azaz ötszáz-hatszáz darab. A kupakokból egy kamionra olyan négy-öt tonnát tudunk felpakolni. A piaci ára most 65 forint kilónként, amihez még 15 forint szállítási költség járul, így valójában csak 50 forintot kapunk érte. A kamion teljes ára így 250 ezer forint. Éves szinten 300 tonna kupak gyűlik össze. Ha a valóságot szeretnénk hallani, akkor inkább száz forintot dobjunk be egy arra kijelölt adománygyűjtőbe, ami egy tescós ásványvíz ára, és igyunk helyette csapvizet

– nyilatkozta korábban Hájos Tibor, hulladékgazdálkozási szakember a Cívishírnek.

Kapcsolódó
2319 műanyag kupakból rakták ki Petőfi portréját Mélykúton
Az alkotást árverésre bocsájtják, a bevételből pedig a mélykúti gyerekeknek vennének játszótéri eszközöket és támogatnák a táboroztatásukat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik