Életmód

Országszerte tűzugrást tartanak ma éjjel

Getty Images
Getty Images

A Június 23-áról 24-ére virradó éjjelen, Szent Iván napjának kezdetén tartják meg országszerte a Szent Iván-éji tűzugrást, írja Facebook-oldalán az Ipoly Erdő Zrt.

A poszt szerint ez a kelta időkre visszavezethető, tulajdonképpen a nyári napfordulót ünneplő ősi hagyomány egyre több követőre lel napjainkban.

A népi hiedelmeknek valóságos tárháza kapcsolódik ehhez az ünnephez. Néhányat fel is soroltak ezek közül:

  • A tüzet háromszor kell átugrani ahhoz, hogy bűneink bocsánatot nyerjenek.
  • Aki eszik a tűzbe dobott almából, azt elkerüli a betegség.
  • A tűzben hagyott almákat a halottak is megízlelhetik.
  • Hajadon lányoknak körül kell táncolniuk a tüzet, majd amikor a tűz kialszik, a lányoknak le kell heveredniük a legközelebbi kenderföldön. Amelyik lány után a kender felegyenesedik, annak hamarosan menyegzője lesz.

Ezt a szép népi hagyományt ápolnunk kell, hogy továbbadhassuk az következendő generációknak, írja az Ipoly Erdő Zrt, de felhívják rá a figyelmet: ne rakjuk a Szent Iván-éji tüzet erdei tisztáson, kiváltképp ne természetvédelmi területen.

A tulajdonképpeni tűzrakóhelyek sem tábortűz nagyságú tüzekre alkalmasak, tehát ezek használata sem javasolt. Mindenképpen tanácsos a helyi önkormányzattal egyeztetni e célból, s a kijelölt helyen megtenni minden óvintézkedést, nehogy az ünnep tragédiába torkolljon

– fogalmaztak.

Kapcsolódó
Perui őserdő mélyén gyógyít az erdélyi magyar sámán
Hét éve költözött a dzsungelbe a marosvásárhelyi születésű hölgy.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik