Életmód

Nagyon sokan helytelenül használják a naptejet és a fényvédő krémeket

freepik.com
freepik.com
Íme a tippek, amik segítenek.

Hívhatjuk akár napvédő paradoxonnak is: sokan gondolják tévesen azt, hogy minél magasabb a fényvédő krémen lévő faktorszám avagy SPF-szám annál nagyobb a védelem. Pedig könnyen lehet, hogy a naptejek, ha rosszul használjuk, a hamis biztonságérzet miatt csak növelik a napkárosodás esélyét.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete most összeszedte, hol lehet hibázni a napvédelemben, mire figyeljünk, ha gyerekeket akarunk védeni a káros sugárzástól, a leégéstől.

A magas SPF-értékű, nagyjából 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémek használata a legyőzhetetlenség hamis érzetét keltheti, és arra késztetheti az embert, hogy tovább maradjon a napon anélkül, hogy újra bekenné magát.

Számos vizsgálat alátámasztja, függetlenül attól, hogy milyen fényvédő faktorszámot használnak az emberek, két klasszikus hibát a legtöbb ember rendszeresen elkövet:

  • kevesebb naptejet használ, mint amennyi az optimális védelemhez szükséges (legyen az krém, spray vagy stick),
  • nem használja őket elég gyakran újra.

A naptejek hatékony használatának legjobb módja, ha a fényvédőket, naptejeket, krémeket a napvédelem kiegészítő eszközének tekintjük, és nem arra bízzuk a teljes védelmünket, hanem más védekezést is teszünk, például: tűző napra nem megyünk 11 és 15 óra között, árnyékban maradunk, viselünk kalapot, napszemüveget és megfelelő ruházatot.

pixabay.com

Különösen oda kell figyelni a babákra

A legfontosabb szabály kisgyermekeknél, hogy 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére, náluk kizárólag az első védelmi vonal jöhet szóba. Azt is fontos tudnunk, hogy az alkalmazás mennyisége és gyakorisága szinte többet számít, mint a faktorszám. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatban egy SPF 15-ös krém, amelyet bőségesen és gyakran használunk gyermekünkre vagy magunkra, jobban véd, mint egy SPF 50+-os krém, amelyet csak nyolc óránként egyszer kenünk föl.

Mikor kell fényvédő krémet használni és újra használni?

A legjobb, ha a naptejet még a szabadban való tartózkodás előtt, legalább 15-20 perccel a napozás előtt alkalmazzuk, mert a leghatékonyabb hatás eléréséhez időre van szüksége ahhoz, hogy beszívódjon. Ez a szabály attól függetlenül érvényes, hogy milyen típusú fényvédőt használunk, legyen az kémiai vagy ásványi készítmény. Az újbóli bekenést vízben tartózkodás, izzadással járó tevékenység vagy egy-két óra elteltével kell elvégezni attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Mennyi fényvédő kell és hova?

Nagyjából 2 evőkanálnyi fényvédőt kell felvinnünk magunkra ahhoz, hogy optimális legyen a védelem, gyereknél ez természetesen kevesebb. Ez a mennyiség magába foglalja az arcra felvitt fedettséget is. A megszokott területeken kívül ne feledkezzünk meg a fülek és a lábfej védelméről sem.

Napvédelem egész évben

Egészségük és jólétük érdekében a kicsiknek egész évben szükségük van napvédelemre, nem csak nyáron. Legjobb, ha a gyerekek 30 és 50 közötti fényvédő faktorszámú naptejet viselnek, amikor a szabadban tartózkodnak, függetlenül az évszaktól.

Kapcsolódó
Különösen veszélyesek az egészségre a hőhullámok
Különösen fontos, hogy odafigyeljünk az idősekre és a kisgyermekekre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik