Életmód

Megvédheti agyunkat a szunyókálás a zsugorodástól

pexels
pexels
Egy új kutatás kimutatta, hogy a rövid nappali alvás védelmet nyújthat az agy zsugorodás ellen.

Az agy a kor előrehaladtával, az öregedés során sorvad és zsugorodik, és a nagyobb zsugorodás komolyabb kognitív hanyatlással jár együtt. A Sleep Health című brit szaklapban megjelent tanulmány azonban leírja, hogy a rövid nappali alvás védelmet nyújthat a zsugorodás ellen. A kutatás során ok-okozati összefüggést találtak a szokásos szunyókálás, a rövid nappali alvás és a nagyobb teljes agytérfogat között – írta cikkében a My Modern Met.

A kutatás az Egyesült Királyság Biobank információit használta fel, amely 500 000 ember adatait tartalmazza, akik 40 és 69 éves koruk között kerültek be az adatbázisba. A University College London és az Uruguayi Köztársasági Egyetem kutatói 35 080 fő adatait válogatták össze, hogy megvizsgálják a szunyókálás hatásait.

Megvizsgálták azokat, akik a lakosság mintegy 1%-ához hasonlóan olyan genetikai variánssal rendelkeznek, amely hajlamossá teszi őket a nappali alvásra. A résztvevők pedig nyilatkoztak szundikálási szokásaikról, és megmérték az agytérfogatukat is.

A kutatócsoport felfedezte, hogy a szundikáló természetet kiváltó génváltozat ok-okozati összefüggésben áll a nagyobb agytérfogattal. Ez az agytérfogatbeli előny körülbelül 2,6-6,5 évvel késlelteti az öregedést. Bár a tanulmány csak egy fehér, brit alpopulációra összpontosított, Dr. Victoria Garfield, a tanulmány egyik szerzője megjegyzi, hogy az eredmények az emberek szélesebb rétegének is a hasznára válhatnak

Lehet, hogy egy rövid nappali alvás segíthet az agy térfogatának megőrzésében, és ez potenciális segítség lehet a demencia megelőzése szempontjából is

– mondta a kutató, aki napi 30 perces szunyókálást javasol annak, aki szeretné alkalmazni ezt a vitathatatlanul élvezetes stratégiát az agy egészségének megőrzése érdekében.

Kapcsolódó
Öt cserepes növény, amely megkönnyíti az éjszakai alvást
Mindenképp a hálószobában a helyük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik