Életmód

Cápát fogott egy magyar horgász az Adrián

wikimedia commons
wikimedia commons
A kékcápa gyönyörű állat, gyors, tökéletesen kifinomult a szaglása, de ha nincs kifáradva, könnyen megsértheti a horgászt.

Az elmúlt egy éven belül egy 83 kilós, 2,20 méteres harcsát, a norvég partoknál húszkilós tőkehalakat, Horvátországban pedig egyebek mellett egy kékcápát sikerült horogra akasztania a jól ismert dunaföldvári horgásznak, Nikl Bélának – írta a Teol.

Nikl Béla idén májusban indult útnak Bárdkai Lászlóval a horvát Kornati Nemzeti Parkba, ezúttal kísérővel, azzal a céllal, hogy tonhalat fognak.

Horvátországban összesen 11 ember kap engedély tonhal horgászatra évente úgy, hogy meg is tarthatja a kifogott mennyiséget. Ezek közül az egyik volt a kísérőjük

– mondta a portálnak a horgász.

Zsákmányuk ugyan szerényebb volt, mint tavaly a norvég partoknál, de egy szokatlan élmény kárpótolta őket: sikerült egy 2,5 méretes, 150 kilós kékcápát horogra akasztaniuk.

facebook/halfanatic

Természetesen “zsákmány” nélkül tértek haza, hiszen a kékcápa védett halnak számít. Így aztán csupán fotókat készíthettek vele és visszaengedték.

Gyönyörű állat, gyors, tökéletesen kifinomult a szaglása, de ha nincs kifáradva, könnyen megsértheti a horgászt

– fogalmazott Nikl Béla, aki szerint a cápáknak csak a hírük félelmetes.

A kifogott kékcápa testközelből szelíd halnak bizonyult. Megsimogathatták, megemelhették, ami egy dunai horgász számára természetesen különleges élmény volt.

Kékcápa

A kékcápa ragadozó. Világszerte megtalálható a tengerekben, a nyílt vizeket kedveli.

 

Nagyobb halakat (köztük kisebb cápákat), kalmárokat, rákokat, teknősöket, emlősöket (főleg fókákat és delfineket) dögöket és hulladékot eszik; az emberre is veszélyes.

 

Tápláléka megszerzéséhez nagy területeket kalandoz be; állandó területe nincs.

 

Megjelölt példányokat vizsgálva megállapították, hogy hetente ezer kilométernél is többet tesz meg. (Wikipédia)

Nikl Béla már tervezi a következő tengeri expedíciót, ami akár a jövő évben elérkezhet. Barátjával mindkettőjük számára vonzó volt az északi, hideg vizek halgazdagsága és bár kissé félelmetes volt az út, szeretnének visszatérni Norvégia északi részére, ahol igazán nagyméretű halakat lehet fogni.

Kapcsolódó
Kékcápa nagyságú halszörnyeket fogtak Nőtincsen
Egy este alatt kettő akadt horogra.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik