Mozaik

Jelentősen nőtt a cápatámadások száma

pixabay
pixabay
Az elmúlt évben 73 cápatámadást rögzítettek a hatóságok.

Három évnyi csökkenés után 2021-ben ismét emelkedett a cápatámadások száma, noha a koronavírus-járvány miatti partlezárások a valóságosnál drámaibbnak mutathatják a növekedést, közölték a hatóságok.

Kapcsolódó

Az elmúlt évben 73 cápatámadást rögzítettek az International Shark Attack File (nemzetközi cápatámadás-adatbázis) kutatói, 2020-ben 52 támadást regisztráltak. A kutatást a Floridai Természettudományi Múzeum és az American Elasmobranch Society – a cápák és ráják alosztályával (Elasmobranchii) foglalkozó amerikai szervezet – irányítja.

A 2020-as 52 támadás az elmúlt több mint egy évtized legalacsonyabb értéke volt. Az elmúlt évben rögzített 73 támadás már sokkal közelebb van az ötéves globális átlaghoz, amely 72 támadás

– hangsúlyozta Tyler Bowling, az adatbázis vezetője.

Tizenegy támadás okozott halált, kilenc esetben nem ember provokálta az incidenst, ezek közül három történt Ausztráliában, kettő Új-Kaledóniában, az Egyesült Államokban, Brazíliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában pedig egy-egy halálos kimenetelű támadás történt.

Provokált támadáskor az emberek kezdeményeznek interakciót, például amikor a búvárok megpróbálnak megérinteni egy cápát vagy amikor a halászok megpróbálják kiszabadítani a hálóba akadt állatot

– áll a jelentésben.

A nem provokált támadásokat tekintve Florida évtizedek óta listavezető. 2021-ben is folytatódott a trend: 28 támadás történt itt az elmúlt évben, míg az Egyesült Államok többi részében összesen 19, az Egyesült Államokon kívül pedig 26.

Az Egyesült Államokban egyetlen nem provokált cápatámadás történt 2021: a kaliforniai Morro-öbölben ölt meg cápa egy bodyboardozó férfit karácsony este. (MTI)

Kapcsolódó
50 év alatt drasztikusan csökkent a cápák és a ráják száma
Kutatók szerint a tengerekben élő két faj több mint háromnegyedének állománya veszélyeztetett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik