Egy friss felmérés szerint, a német gyerekek jelentős része vagy vegetáriánus, vagy flexitáriánus étrendet követ (nagyrészt növényi alapanyagokon nyugszik, de alkalomadtán megengedi az állati eredetű termékek, sőt a hús fogyasztását is). A keleti országrészben ez kevésbé jellemző – olvasható a Prove oldalán.
Az AOK kutatás az ország különböző régióiban élő családok egészségügyi és táplálkozási szokásait hasonlította össze. Az eredmények alapján a német gyerekek 33 százaléka valamilyen csökkentett hústartalmú étrendet követ, de régiók szerint komoly eltérések mutatkoznak a gyakorlatban.
A kutatók 8.500 szülőt kérdeztek meg, akiknek 4 és 14 éves közötti gyerekeik voltak. Az ő elmondásukból kiderül, hogy a berlini családok 26 százalékánál flexitáriánus módon étkezik a gyermek, ami kevés mennyiségű húst tartalmaz csupán. A családok 18 százalékánál vegetáriánus módon étkeznek a fiatalok, vagyis teljesen húsmentesen – de tejterméket és tojást továbbra is fogyasztva.
Hasonlóan magas a csökkentett, vagy teljesen húsmentes étkezési gyakorlat Brémában (41 százalék), Hamburgban (39 százalék) és a Báden-Wrüttenberg régióban (42 százalék). Ennek ellenére az ország keleti területein az ilyen típusú táplálkozás a gyerekek körében lényegesen kevésbé van jelen.
Évek óta tartó trend, hogy a németek egyre kevesebb húst fogyasztanak, 2022-ben ez az érték rekordalacsony szintet ért el. A méréseket 1989-ben kezdték, vagyis nem pár éves negatív rekordról, hanem egy több évtizedes trendről van szó. Az eredményeket az ország egészségügyi minisztere, Dr. Karl Lauterbach is üdvözölte és világviszonylatban is nagyon komoly húsfogyasztás-csökkentésre szólított fel.