Életmód

Soha, vagy csak ritkán eszik húst a német fővárosban élő gyerekek csaknem fele

pixabay
pixabay
Úgy tűnik, hogy Németország a növényi forradalom élén jár.

Egy friss felmérés szerint, a német gyerekek jelentős része vagy vegetáriánus, vagy flexitáriánus étrendet követ (nagyrészt növényi alapanyagokon nyugszik, de alkalomadtán megengedi az állati eredetű termékek, sőt a hús fogyasztását is). A keleti országrészben ez kevésbé jellemző – olvasható a Prove oldalán.

Az AOK kutatás az ország különböző régióiban élő családok egészségügyi és táplálkozási szokásait hasonlította össze. Az eredmények alapján a német gyerekek 33 százaléka valamilyen csökkentett hústartalmú étrendet követ, de régiók szerint komoly eltérések mutatkoznak a gyakorlatban.

pixabay

A kutatás szerint a német fővárosban a gyerekek közel fele nagyon ritkán, vagy egyáltalán nem eszik húst az étkezések során.

A kutatók 8.500 szülőt kérdeztek meg, akiknek 4 és 14 éves közötti gyerekeik voltak. Az ő elmondásukból kiderül, hogy a berlini családok 26 százalékánál flexitáriánus módon étkezik a gyermek, ami kevés mennyiségű húst tartalmaz csupán. A családok 18 százalékánál vegetáriánus módon étkeznek a fiatalok, vagyis teljesen húsmentesen – de tejterméket és tojást továbbra is fogyasztva.

Hasonlóan magas a csökkentett, vagy teljesen húsmentes étkezési gyakorlat Brémában (41 százalék), Hamburgban (39 százalék) és a Báden-Wrüttenberg régióban (42 százalék). Ennek ellenére az ország keleti területein az ilyen típusú táplálkozás a gyerekek körében lényegesen kevésbé van jelen.

Németország a növényi forradalom élén

Évek óta tartó trend, hogy a németek egyre kevesebb húst fogyasztanak, 2022-ben ez az érték rekordalacsony szintet ért el. A méréseket 1989-ben kezdték, vagyis nem pár éves negatív rekordról, hanem egy több évtizedes trendről van szó. Az eredményeket az ország egészségügyi minisztere, Dr. Karl Lauterbach is üdvözölte és világviszonylatban is nagyon komoly húsfogyasztás-csökkentésre szólított fel.

Kapcsolódó
Állatok védelmezője a vegán biogazdálkodás
Mit esznek a vegánok? Zöldségeket rágcsálnak – hangzik a hozzá nem értő válasz azoktól, akik nem gondolnak bele, hogy milyen ételkölteményeket lehet összehozni állati összetevők nélkül. De lehet, hogy a zöldségek, gyümölcsök sem vegánok?
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik