Életmód

Már a világ végéről is dolgozhatsz, mutatjuk a legjobb digitális nomád lehetőségeket

pixabay
pixabay
Ezekkel a vízumokkal már néhány országban lehetővé vált, hogy akár egy évig, vagy néha tovább is ott éljünk és dolgozzunk.

Az elmúlt néhány évben a megváltozott munkakörülmények, a home office egyre inkább lehetőséget ad arra, hogy naposabb és szórakoztatóbb helyre költözzünk. Hogy valójában milyen valójában digitális nomádnak lenni, arról korábbi cikkünkben írtunk.

Különleges csoportjuk, az úgynevezett vanliferek, akik szintén a nagyvilágot járva dolgoznak egy laptopon. Csak éppen lakóautóval vagy furgonnal.

Ahogy az országok újra megnyitották határaikat az utazók előtt sokan hosszabb távra tervezik kinnlétüket kedvenc országukban, ráadásként úgy, hogy ezen helyekről szeretnének dolgozni távmunkában. Erre az igényre reagált már néhány ország úgynevezett digitális nomád vízummal, amely lehetővé tenné, hogy akár egy évig, vagy néha még tovább  ott éljünk vagy dolgozzunk.  A timeout egy útmutatót készített a jelenleg ilyen vízumot kínáló országokhoz, valamint a minősítéshez.

Spanyolország

Spanyolországban a régóta várt digitális nomád vízum 2023 elején indult. Lehetővé teszi, hogy akár egy évig távolról dolgozzunk az országunktól, és ideiglenes tartózkodási engedélyt kérhetünk. A feltétel, hogy legalább 2000 euró összegű bevétellel rendelkezzünk havonta, és ezek legalább 80 százalékát Spanyolországon kívüli forrásból kell származnia.

Görögország

Görögország is kínál digitális nomád vízumot, amely lehetővé teszi az EU-n kívüli állampolgárok számára, hogy akár 24 hónapig az országban éljenek és dolgozzanak. Legalább 3500 euró havi jövedelem szükséges, plusz egészségbiztosításra, szállásigazolásra és büntetlen előélet szükséges. Ha eltartottat szeretnénk magunkkal vinni,  további 700 eurós havi bevételt kell igazolni.

pixabay

Indonézia

Most már Indonézia ( Bali sziget is része) is lehet az a hely, ahová érdemes elindulni. Az ország új digitális nomád vízuma lehetővé teszi, hogy a tengerentúli állampolgárok akár öt évig is az országban tartózkodjanak . Adót sem kell fizetni mindaddig, amíg nem egy indonéz cégnél dolgozik.

Portugália

Portugália is lehetővé teszi, hogy az EU-n kívülről érkező távoli munkavállalók akár 12 hónapig az országban éljenek és dolgozzanak. A jogosultsághoz igazolnia kell, hogy havi jövedelme a jelenlegi portugál minimálbér négyszerese legyen, vagyis legalább 2820 eurót kell keresnie.

pixabay

Horvátország

Ahhoz, hogy Horvátországban digitális nomád legyen valaki, olyan országból kell származnia, amely nem tagja az EU-nak vagy az EGT-nek, legalább 2 400 eurót kell keresnie havonta, és igazolnia havonta igazolnia szükséges a foglalkoztatását és az egészségbiztosítási dokumentumokat. Ha mindez megvan, akár 12 hónapig maradhat.

Brazília

A 2022 januárjában bevezetett brazíliai digitális nomád rendszer kimondja, hogy bárki, aki havi 1500 dollárnál (1320 dollárnál) többet keres, és érvényes egészségbiztosítással rendelkezik, akár 12 hónapig kérheti az országban való letelepedést és munkavállalást. Izgalmas módon az ország egész falvaknak ad otthont, amelyeket kifejezetten a távoli dolgozók számára építettek .

Ha pedig egy igazi trópusi és nomád munkahelyre vágyik, Pipa ideális választás. Az egykori „hippi falu” Brazília északkeleti részén nyugodt légkört kínál távol a városi élettől. Népszerű turisztikai célponttá vált békéje és napsütése miatt.

Pipa

Costa Rica

Egy új törvény értelmében akár két évre is kaphatunk Costa Rica-i digitális nomád vízumot  – és mentesül a jövedelemadó alól is, amíg ott tartózkodik. Az egyetlen feltétel, hogy bizonyítani kell, hogy több mint 3000 USD-t (2650 GBP) keresünk havonta.

A felsorolásban szerepel még Dubai, Izland és Barbados is.

Kapcsolódó
Világcsavargóként él és dolgozik a Karib-térségben a fiatal kaposvári mérnök
Önkéntes munkával kezdte a világjárást, most digitális nomádként épp Belizeből dolgozik.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik