Életmód

Menj világgá és dolgozz onnan! Mit kell tudni a digitális nomádokról?

Pixabay
Pixabay
Két tengerparti pálmafa közé erősített függőágyban fekszik, orrán napszemüveg, fején szalmakalap, jobbján koktél, ölében laptop – valami ilyesmi idealizált kép jelenhet meg lelki szemeink előtt, ha a digitális nomádokra gondolunk. Ilyen is van, de korántsem csak erre kell készülnünk, ha ezt az életet szeretnénk mi is élni. Hogyan lehet valakiből digitális nomád? Mire kell figyelni, mielőtt belevágnánk?

Egyáltalán kik azok a digitális nomádok?

A digitális nomád kifejezés a kilencvenes évek végétől ismert, de elterjedni igazán az utóbbi évtizedben tudott. A digitális nomádok gyakorlatilag azok, akiknek a laptop a munkahelyük és az internet segítségével bárhol tudnak dolgozni, akár egy nagyvárosban, akár a tengerparton. Életmódjuk révén huzamosabb ideig élhetnek különböző országokban, de akár folyamatosan utazgathatnak is. Ők nem a nyári 2-3 hetes szabadságot várják, hogy új helyeket megismerhessenek, hanem a napjuk, idejük egy részét munka, egy részét a felfedezés tölti ki. Nincs egy fix tartózkodási helyük, viszont „az egész világ az övék”.

Kik lehetnek digitális nomádok?

Természetesen olyan munka kell hozzá, ami nem helyhez kötött. Egy raktári munkás, sebész vagy bolti eladó értelemszerűen be kell, hogy járjon egy fix helyre dolgozni. Az IT-szektorból a többség, marketingesek, szövegírók, klienseket online fogadó pszichológusok, grafikusok, nyelvtanárok, könyvelők, virtuális asszisztensek nagy része könnyedén átállhat erre az életmódra, legyen szó alkalmazottról vagy vállalkozóról. A pandémia megváltoztatta a munkaadók hozzáállását is a home office-szal kapcsolatban, így többeknek nyílt lehetősége a helyfüggetlen munkavégzésre, mint 2020 előtt.

Ha valaki nem rendelkezik még ilyen tudással, az is képezheti magát, hosszabb-rövidebb idő alatt, akár online kurzusokat végezve is el lehet jutni egy olyan szintre, ami már elegendő.

Pixabay

Mi legyen az úti cél?

Az EU-n belül szabadon utazhatunk, a megszokotthoz hasonló körülmények között élhetünk, egetrengető kulturális különbségek sincsenek, gyorsan hazajutunk, ha szükséges.

Turistavízummal külföldön helyben dolgozni nem lehetne, viszont a saját laptopunkról tulajdonképpen nem is arra a helyre dolgozunk – ez nem teljesen leszabályozott terület. Vannak viszont kifejezetten digitális nomádokra szabott vízumok is egyes helyeken.

Erre figyeljünk az úti cél kiválasztásánál

Legyen

  • stabil internet,
  • jó közbiztonság,
  • számunkra megfelelő időjárás,
  • jó egészségügyi ellátottság – külföldiek számára is,
  • kedvező megélhetési költségek.

Pozitívum lehet a helyi digitális nomád közösség nagysága, szórakozási lehetőségek, helyiek nyelvismerete, kisebb időeltolódás, ha pl. ügyfelekkel kell sokat online egyeztetnünk  stb.

Kapcsolódó
Mentőautóból lett lakóbusszal járja Európát a világutazó házaspár
Megtanultak lavórból mosakodni, kevesebbet és egészségesebben enni, mindig rendet rakni maguk után.

Így érdemes felkészülni a digitális nomád életmódra

  • Stabil átlagjövedelem és legalább hat hónapnyi tartalék ajánlott egy utazás megkezdéséhez. Ehhez jó, ha minimális a hitelállományunk, csökkentjük a felesleges (utazásunk alatt feleslegessé váló otthoni) kiadásainkat, rendszeresen felülvizsgáljuk a költéseinket, bevételeinket.
  • Akár egy hátizsákkal is neki lehet indulni, de a teljes otthonunkat, minden tárgyunkat semmiképpen nem fogjuk tudni magunkkal vinni. Ezeket el lehet adni, adományozni vagy a fontosabbakat egy raktárban tárolni. Hosszabb távollét alatt albérletre, lakásra sem lesz szükségünk, az albérletet fel lehet mondani, a saját lakást pedig kiadni.
  • Szükségünk lesz könyvelő segítségére, mert külföldi munkavégzés esetén tisztában kell lenni az adózási kérdésekkel, vállalkozóként feltehetően idegen országba is fogunk számlákat kiállítani stb.
  • Olyan pénzintézetet kell találnunk, amelyik megfelelően tudja kezelni az itthoni és külföldi pénzügyeket, a hiteleket, átutalásokat, különböző pénznemeket, netbank szükséges minden tranzakcióhoz, a személyes ügyintézés nem opció, eközben pedig biztonságban kell tudni a pénzünket.
  • Hosszabb távra nem egy apró tétel a biztosítás, viszont mindenképpen ajánlott, bármilyen baleset, betegség, káresemény történhet velünk.
  • Lakhatás: Pénztárcától, helytől, időtartamtől, na meg az igényeinktől függ, hogy mit választunk, ezt intézzük el jó előre, még itthonról.
  • Az összes szolgáltatónál álljunk át az internetes ügyintézésre, számlázásra, befizetésre, írjunk meghatalmazást egy megbízható ismerőseinknek hivatalos ügyeink intézésére, ajánlott levél átvételére stb.
  • Saját önfegyelmünket is szükséges fejleszteni, hiszen az új környezet, körülmények, látnivalók könnyen elvihetik a fókuszt a munkánkról.
  • Mindennél készüljünk B-tervvel! Ha ellopják, ha elveszítjük, ha elromlik stb-stb.
  • És igen: bármennyire is jól néz ki a képeken, nem jó függőágyból dolgozni. Sok helyen közösségi irodák várják a digitális nomádokat, de autóban, kávézóban ülve is lehet laptopozni, hosszabb távra pedig érdemes egy olcsóbb munkaállomást összeállítani kényelmes íróasztallal és székkel.

Pixabay

Nem mindenkinek való a digitális nomádság. Sokan igénylik a nagyobb biztonságot, megszokottságot, tervezhetőséget, másokat pedig a szabadság lehetősége éltet. Bár a cikkben főként távoli országokban történő nomádkodásról volt szó, ne felejtsük el, hogy akár hazánkat is felfedezhetjük ilyen módon, „leléphetünk” a városi nyüzsgésből egy kis faluba vagy akár nyárra áttehetjük székhelyünket valamelyik vízpartra.

Ez a jó az életformában, hogy némi tervezéssel szabadnak érezhetjük magunkat, majd pedig, ha úgy gondoljuk, visszatérhetünk a „régi” életünkhöz vagy választhatunk egy szinte teljesen újat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik