Életmód

Bagamér polgármestere rendet tenne a hazai tormapiacon

wikimedia commons
wikimedia commons
A faluban vannak családok, akik csak ebből élnek, míg másoknak kiegészítő jövedelmet jelent.

Erdős Tibor, Bagamér polgármestere az Agrárminisztériumhoz szeretne fordulni, bemutatva azt a cselekvési programot, mely a térség európai hírű fűszernövényének termesztésében a termelők számára hosszabb távon is anyagi biztonságot jelentene, írta a Civishír.

Bagamér lakosainak nagyon fontos a tormatermesztés, mivel a falu az országhatár mellett, igencsak távol fekszik az ipari létesítményeknek otthont adó helységektől. A torma immár közel egy évszázada jelen van a falu mezőgazdasági kultúrájában, vannak családok, akik csak ebből élnek, míg másoknak kiegészítő jövedelmet jelent.

Bagamér polgármesterének családja is sok évtizede tormatermesztő, ő maga is foglalkozik ezzel, mi több, lakóhelyén egy tormafelvásárló cégnél húzott le jó pár évet. Mindezek okán ismeri a termelők és a felvásárlók problémáit, véleményét, javaslatait. Célja, hogy minden fél találja meg a számítását.

Jelenleg az elmúlt évekhez képest nagy a bizonytalanság, a termelők olyan átvételi árat rebesgetnek, amely szinte ellehetetlenítené a kontinensünk-szerte híres fűszernövény termesztését.

Néhány éve már tettem lépéseket, és azok akkor eredményre is vezettek abban a tekintetben, hogy összhang, termelési és felvásárlási fegyelem is legyen a szektor résztvevői között. Leírtam az aggályaimat, azt, hogy a termelő és a kereskedő között nincs összhang, lényegében egymás ellen dolgoznak

– mondta a portálnak Erdős Tibor, aki személyesen találkozott az agrárminiszterrel, elmondta aggályaimat és a javaslatait.

Ez utóbbi lényege az volt, hogy amíg a növénytermesztési ágazat szinte minden résztvevője már kapott az államtól támogatást, addig a tormatermesztők eddig még soha. Ezért támogatni kellene a tormatermesztőket is.

A tárcavezető nyitott volt a felvetésre, egy keretösszeget különített el, és amelyik termelő megfelelt az egyébként nem túl szigorú támogatási feltételeknek, akár ötmillió forintot is kaphatott. Ilyen módon Bagamérban is többen jutottak támogatáshoz

– emlékezett a faluvezető.

Sikerült továbbá azt is megvalósítani, hogy – összefogva a tormakereskedőket – 500 forint/kilogramm limitált árat adtak a tormáért. Ez jól is működött néhány évig, ám most a kereskedők próbálnak visszatérni a korábbi gyakorlathoz, mert a jelenlegi nem jó nekik.

A legnagyobb problémát abban látom, hogy nincs meg a szerződéses fegyelem, a tormát megveszik, átveszik szerződés nélkül is. Emiatt nem lehet tudni, mennyi áru lesz, és az hogyan jelenik majd meg a piacon

– mondta el Erdős Tibor.

Kapcsolódó
Nincsen párja a magyar tormának Európában
Valóságos egészségőr, a frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik