Életmód

Minden tizedik ház németeké egy balatoni faluban

MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Kedvezőbb árak, közbiztonság és magyar vendégszeretet. Főként ezek miatt telepedik le egyre több német nyugdíjas a Balatonnál és környékén a sonline.hu által megkérdezett polgármesterek szerint.

Szőlősgyörökön például mintegy 600 ingatlan található, a házak több mint 10 százaléka külföldi, főként német tulajdonban van. Klotz Péter a település vezetője szerint olyan német nyugdíjasok telepednek le náluk, akik korábban, még aktív dolgozóként nyaraltak a Balatonnál, és jártak a faluban.

Az elmúlt években összesen öt német pár költözött hozzánk, legutóbb idén gyarapodtunk egy új családdal. Azt vettük észre, hogy nagyon jól beilleszkedtek a németek a györöki közösségbe. Aktívan részt vesznek minden programunkon, még a mély magyar eseményeken is, amit nem igazán értenek, de elmagyarázzuk nekik, hogy miről szól. Érdekli őket a magyar kultúra és olykor még adománnyal is támogatják a rendezvényeket

– tette hozzá a polgármester.

Lombár Gábor Balatonfenyves polgármestere, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke a lap megkeresésére elmondta, már évekkel ezelőtt „megjelentek” a németek a településen és vásároltak épületet. A mintegy 5300 ingatlan közül körülbelül 300 van külföldi tulajdonban.

Lombár Gábor kiemelte, a legtöbb németeké, ezért is szerveznek minden évben német nyelvű lakossági fórumot.

A német nyugdíjaknak itthon nagyobb az értéke, még úgyis, hogy nem olcsó a Balaton. Természetesen örülünk annak, hogy hozzánk is jönnek külföldiek, azonban személyes félelmem, hogy ilyen ingatlanárak mellett a magyar fiatalok nem tudnak helyben maradni, ezért máshol kell boldogulniuk

– hangsúlyozta Balatonfenyves polgármestere.

Balatonbogláron is szívesen látott vendégek a németek. Mészáros Miklós, a város vezetője lapunknak elmondta, egyre gyakrabban lehet találkozni a boltokban német nyelvű nyugdíjasokkal. Többen Bogláron telepedtek le, de a kedvezőbb ingatlanárak miatt a környék települései is vonzóak számukra. Mészáros Miklós hozzátette, többen is elkezdték tanulni a magyar nyelvet és szívesen ismerkednek a kultúránkkal. Balatonboglár azonban szerencsére jó helyzetben van, mert a városban sok helyen beszélnek németül, ezért könnyen tudnak segíteni a külföldieknek.

Kapcsolódó
Westernfalut épített a Balatonnál egy német nyugdíjas
Gyermekkori álmát valósította meg Hans-Peter Goller, aki két éve Stuttgartból költözött a Somogy vármegyei Szőlősgyörökre.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik