Életmód

Kimustrált fémdaraboknak ad új életet a somogyi ezermester

Balogh Sándor
Balogh Sándor
A Somogyban élő Balogh Sándornak szívügye a természetvédelem, amellett, hogy állatszobrokat készít az óvodákat saját gyártású rovarhotelekkel is segíti.

Egy jó ezermestert sokan ismernek a faluban. Így van ez Balogh Sándor esetében is, akit az utóbbi években a saját gyártású rovarhotelek mellett különleges hegesztett szobrai tettek ismertebbé szűkebb pátriájában.

Sándor születése óta Homokszentgyörgyön él, az állattenyésztésben dolgozik. Amikor a keze ügyébe kerül egy kopott fémcsavar, vagy egy törött csapágy, azonnal megindul a fantáziája. A barkácsoló kedvű mester fémfűrészt, hegesztőpákát ragad, és némi leleménnyel új életet ad a látszólag haszontalan tárgyaknak.

Három évvel ezelőtt kezdődött a szobrok építése, akkoriban kezdtem fémből figurákat készíteni. Böngészgettem az interneten, és az ott látott fémszobrok adták az első lökést. Igaz, akkor még kevesebb szabadidőm volt erre az elfoglaltságra

– mesélt Balogh Sándor a Sokszínű vidéknek.

Balogh Sándor

Fémből gyúrt hóember

A hosszú téli estéket már a régiek is a szerszámok felújítására, és a kézimunkák elkészítésére használták. Amikor lehull az első hó, és a földeken végképp semmilyen munka sem akad, Sándor műhelye megtelik élettel. Az ügyes kezű mester néhány éve barkácsolás közben gondolt egyet, hegesztő felszerelést vásárolt és a mélyére túrt a szerszámosládának.

Az első darab télen született. Ez egy hóember volt, amit kukoricamorzsolóból készítettem, mert unatkoztam. A korábban beszerzett hegesztőgép segítségével alkottam, nagyon örültem amikor kész lettem

– magyarázta Sándor.

A falusi mester szerint kézügyessége minden bizonnyal az apai nagyapától származik, akinek szép faragásait őrzik a családi ereklyék között. A nagypapa vadász volt, az állatok egy részét hazavitte és kitömte.

Természetszeretet és kreativitás

A homokszentgyörgyi műhelyben a legtöbb remek fémből készül. A kreatív alkotó szinte mindent fel tud használni a munka során – érdekes alakú kövekből, törött karácsonyfadíszekből, rossz televízióból készülnek Somogyban a varázslatos figurák.

Amikor ránézek egy-egy hánykolódó darabra, szinte azonnal meglátom benne a lehetőséget. Leggyakrabban hegesztem a szobrokat, az elkészült darabokat fémtisztán hagyom, számomra éppen így „mutatja meg” igazán magát egy plasztika.

Sándor vonzódik a természethez, nagyon szereti az állatokat, így nem meglepő, hogy leggyakrabban ők adják az ihletet a szobrokhoz. Az ezermester szerint egy-egy állatfigura elkészítése közben az arc kialakítása a legnagyobb kihívás számára.

A kreatív férfi amellett, hogy saját kedvtelésére alkot, gyakran készít barátoknak és ismerősöknek is hangulatos figurákat. Emellett persze előfordul, hogy a Facebookon keresztül találják meg egyedi kéréssel olyanok, akik felfigyeltek a műveire.

Két kedvencem van, ezektől semmi pénzért nem válnék meg. Az egyik egy gőzmozdony, ezzel volt a legtöbb munkám, a másik pedig egy zsiráf. Ötletekből kifogyhatatlan vagyok. A napokban épp azon morfondíroztam, hogy egy rugóból tudnék készíteni méhet, karácsonyfadíszből pedig pókot

– vázolta elképzeléseit a fémszobrász.

Rovarhotel és denevérodú a legkisebbeknek

Balogh Sándor a fémek mellett legszívesebben fából alkot, sokszor próbára teszik kézügyességét az aprólékos illesztések.

Nagyon szeretek a fával dolgozni, nem könnyű, de általában tetszik a végeredmény. Talán az eddigi legnehezebb munkám egy hatalmas rovarhotel volt, ez mintegy 80 munkaórámba került.

A falusi mesternek az utóbbi két-három évben megváltozott az élete, ismertebb lett, ami főleg az ovisoknak készített rovarhoteleknek, lepkeházaknak köszönhető. Olyan óvodáknak segít, akik elkötelezettek a környezeti nevelés iránt. Nagy öröm Sándor számára, hogy sokan gratulálnak a látványos és hasznos munkáihoz.

Balogh Sándor idén már egy kiállításon is megmutathatta a fémből és a fából készült alkotásokat. Az ezermester azt is elárult, nagyon büszke arra, amit eddig elért, és arra is, hogy örömet okozhat a Homokszentgyörgyön élőknek.

A cikk fotóit Balogh Sándortól kaptuk.

Kapcsolódó
Drótos tót és hímzőmester a Mezőtárkányban élő gyékényes
A hevesi kaskötő régi mesterek hagyatékának őrzője.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik