Életmód

Bevihetünk-e házi süteményt óvodai szülinapokra?

Unsplash
Unsplash
A Nébih válaszolt.

A házi süteménynél nincs jobb, az anyukák, nagymamák, szeretettel, a legjobb tudásuk készítik, mégsem engedik sok óvodában, iskolában, hogy ilyesmit bevigyenek a szülinaposok, névnaposok felköszöntésére. Szabad, nem szabad? A Nébih a Facebook-oldalán közölte az álláspontját.

Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, azonban az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem.

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor álláspontunk szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszerbiztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok.

Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszerbiztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt.

A nevelési-oktatási intézmények gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezik élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény/torta bevitelét az intézménybe. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel a termékért. A szállítás során bekövetkező esetleges #szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszerbiztonsági kockázatot eredményez (pl. meleg időben az autóban „csak egy rövid időre” kalaptartón hagyott torta, amíg beszaladunk üdítőt venni). A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergén információkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.

A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is. Egy kiszállított torta esetén egészen az átadásig (beleértve a szállítást is) felel az élelmiszer vállalkozó (pl. cukrászda üzemeltetője) a termékért. A nyomon követhetőség biztosítása és az allergén információk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét.

Iskolai rendezvényekre biztonságosabb az élelmiszer-vállalkozó által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, pogácsa, sütemény bevitele.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik