Életmód

Az idei pollenszezon legdurvább napjait éljük

Pixabay
Pixabay
A tavalyinál erősebb pollenkoncentrációra számíthatunk.

A száraz, meleg időjárás továbbra is kedvez a pollenszórásnak, erős pollenterhelés várható. Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja jellemzően a magas-nagyon magas tartományban alakul, a héten jelentős változás nem várható – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az aerobiológiai hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Nagyon magas koncentrációt először augusztus elején mértek, míg extrém magas koncentrációt az eddigi adatok alapján 6 állomáson is regisztráltak – Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Szegeden, Tatabányán, valamint Miskolcon – augusztusban. Az eddig adatok alapján a parlagfű-pollenkoncentráció augusztus 28-án érte el a legmagasabb országos átlagot.

A csalánfélék virágpora jellemzően közepes koncentrációban van jelen, a libatopféléké, a kenderféléké, az ürömé, a pázsitfűféléké és az útifűé alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Jelen van még a levegőben a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje, országosan alacsony koncentrációban.

Helyenként még jelen van a levegőben a ciprus- és tiszafafélék, a hárs, illetve a fenyőfélék virágporából néhány szem, legfeljebb alacsony koncentrációban.

A kültéri allergén gombák közül az Alternaria spóraszáma országosan a közepes-magas, az Epicoccumé az alacsony-közepes tartományban alakulhat.

A parlagfűre érzékenyeknél közepes/erős tünetek jelentkezhettek, melyek a pollenkoncentráció emelkedés hatására fokozódhatnak, jelentkezhet orr- és szájnyálkahártya viszketés, orrfolyás, tüsszögés, szemviszketés.

Kapcsolódó
Egyre súlyosabb tüneteket okoz a pollenallergia
A szokásosnál korábban jelentkező és erős tünetek hátterében az enyhe tél és a nagy szárazság állhat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik