Gyógyszerrel ér fel ez a gyógynövény a gyomorbántalmak ellen

Ezt állapította meg egy friss kutatás.

Egy friss tanulmány szerint a kurkuma legalább olyan hatásos az emésztési zavarok kezelésére, mint a gyógyszerek, írja a Guardian.

A kutatók szerint egy, a gyógynövényben található természetes anyag ugyanolyan hatást fejt ki a szervezetre emésztési zavarok esetében, mint az omeprazol. Az anyagot tartalmazó gyógyszereket a gyomorsav csökkentésére és egyéb emésztési zavarokra szokták felírni.

A szóban forgó csodaanyag a kurkumin, aminek gyulladáscsökkentő és antimikrobiális (az anyag azon tulajdonságát jelenti, hogy képes elpusztítani vagy inaktiválni a mikrobákat, mint pl. baktériumokat, gombákat) hatása van. Délkelet-Ázsiában például már régóta használják gyomorproblémák ellen.

Mostanáig viszont nem lehetett tudni, hogy a gyógyszerekhez képest mennyire hatékony, hiszen nem volt ezzel kapcsolatos összehasonlító tanulmány.

A BMJ Evidence-Based Medicine című tudományos lapban megjelent kutatásban a szerzők leírták, három csoportra osztották a gyomorbántalmakkal küzdő résztvevőket. Az egyik csoport kurkumát és placebót, a másik omeprazolt és placebót, a harmadik pedig kurkumát és omeprazolt.

Az eredmény elég egyértelmű lett, mert nagyságrendileg mindhárom csoportnak ugyanolyan szinten javultak az értékei.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy további, átfogó felmérésekre van szükség annak érdekében, hogy megállapításaik még erősebb bizonyítást nyerjenek.

Kapcsolódó
Nem mindegy, hogy milyen kurkumát vásárolunk
Az sem mindegy, hogyan fogyasztjuk.