Életmód

Társasjáték készült a Balaton megmentéséről

MOME
MOME

A Balaton térségéről szóló ökológiai társasjátékot terveztek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói, írja a sonline.hu

A Balatorium társasjáték tervezői, Farkas Anita, Csizmadia Fanni, Duzsik Virág és Turi András egy olyan világot képzeltek el, amiben a megfizethetetlen világpiaci árak miatt a Balaton közössége önfenntartó életmódra vált.

MOME

A cikk szerint a Monopoly és a Gazdálkodj okosan játék keverékét hozták létre a tervezők, amiben lehet területeket foglalni, de az is nagyon fontos, hogy különböző szakmák képviselőinek kell összedolgozniuk annak érdekében, hogy létrehozzanak egy harmonikus balatoni ökoszisztémát.

A megalkotott hat karakter – politikus, befektető, építész, gazda, termelő, ökológus – segítségével egy olyan gazdasági helyzet létrehozása volt a csapat célja, amiben az ember által épített környezet és a Balaton idillikus egyensúlyba kerül.

Nemcsak a társasjáték koncepcióját dolgozták ki alaposan, hanem annak fizikai megjelenését is, az anyaghasználat és forma kérdéseit is kreatív módon oldották meg: korábbi projektekből félretett habkartonból, egy gyár megmaradt plexilapjából és régi nyomdák fa alkatrészeiből készítették el a Balatoriumot.

MOME

A játék a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán valósult meg, de az egyetem programjában már a korábbi években is megjelentek a Balaton térségének fenntarthatóságával kapcsolatos kurzusok.

Kapcsolódó
Távoli bolygóra hajaznak a balatoni halastavak
Fantasztikus "térképfestményt" örökített meg a fotós.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik